Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd v Hongkongu rozhodol v prospech novinárky Bao Choyovej

Novinárka Bao Choyová po verdikte odvolacieho súdu v Hongkongu 5. júna 2023. Foto: TASR/AP

Verdikt Najvyššieho odvolacieho súdu v Hongkongu je jedným z mála rozhodnutí v prospech slobody médií v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Hongkong 5. júna (TASR) — Najvyšší odvolací súd v Hongkongu v pondelok zvrátil rozhodnutie súdu nižšej inštancie v prípade investigatívnej novinárky Bao Choyovej, ktorá mala zaplatiť pokutu vo výške približne 700 eur za poskytnutie nepravdivých údajov úradom. TASR informáciu prebrala od americkej tlačovej agentúry AP.

Nižší súd v roku 2021 uznal Choyovú za vinnú z toho, že získané údaje z registra vlastníkov vozidiel využila pre svoj dokumentárny film "Kto vlastní pravdu?". V online žiadosti pritom uviedla, že tieto informácie použije na "záležitosti súvisiace s dopravou". Investigatívna novinárka sa v skutočnosti snažila vypátrať páchateľov útoku veľkej skupiny ľudí na demonštrantov a okoloidúcich na vlakovej stanici počas masových protivládnych protestov v roku 2019.

Verdikt Najvyššieho odvolacieho súdu v Hongkongu je jedným z mála rozhodnutí v prospech slobody médií v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny.

Dokumentárny film, na ktorom sa Choyová podieľala, získal v roku 2021 ocenenie Human Rights Press Awards. Porota označila film za "klasiku investigatívnej reportáže".