Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd v kauze úniku kalu v Ajke zrušil prvostupňový rozsudok

Letecká snímka ochrannej bariéry, ktorú stavali v blízkosti odkalovacej nádrže s toxickým červeným kalom z hlinikárne pri maďarskom meste Ajka 10. októbra 2010. Foto: TASR/AP

Prvostupňový súd vlani zbavil viny všetkých 15 obvinených osôb. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Budapešť 6. februára (TASR) - Zrušenie platnosti verdiktu prvostupňového súdu a nový súdny proces v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v maďarskej Ajke nariadil dnes odvolací súd v Györi.

O rozsudku v odvolacom konaní prípadu z roku 2010, pri ktorom zomrelo desať ľudí, informovala agentúra MTI.

Prvostupňový súd vo Veszpréme vlani 28. januára zbavil viny všetkých 15 obvinených osôb. V zdôvodnení rozsudku uviedol, že dôvodom katastrofy bola strata stability podložia odkaliska, čo spôsobilo narušenie hrádze.

Prokurátor Péter Fejes sa proti verdiktu prvostupňového súdu odvolal. Súd vo Veszpréme podľa neho urobil procesné chyby. "Jeho rozsudok je nepodložený a nesplnil ani povinnosti týkajúce sa zdôvodnenia svojho rozhodnutia," dodal Fejes.

Prokuratúra v tejto kauze obžalovala 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium AG (MAL) vrátane jej generálneho riaditeľa. Boli obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, ako aj z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti, porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom a zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti, čo dohromady spôsobilo materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

V súdnom procese, ktorý sa začal 25. septembra 2012, vypovedalo 232 poškodených a 132 svedkov.

Vláda vyjadrila súhlas s verdiktom

Maďarská vláda vyjadrila súhlas s dnešným rozhodnutím odvolacieho súdu v Győri. Informovala o tom agentúra MTI.

Podľa vládneho vyhlásenia bolo rozhodnutie súdu na prvom stupni poburujúce a je preto správne, že proces s údajnými vinníkmi katastrofy z roku 2010 bude obnovený.

"Verdikt, podľa ktorého nenesie nikto zodpovednosť za najväčšiu priemyselnú katastrofu maďarských dejín, ktorá si vyžiadala desať obetí a pri ktorej bolo niekoľko stoviek ľudí zranených a stratilo svoje domovy, je neprijateľný," píše sa v dokumente vlády.

Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí na životoch. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.