Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Oficiálne rehabilitovali posledného juhoslovanského kráľa Petra II.

Ilustračné foto Foto: TASR

Peter II. Karadjordjevič prišiel za vlády niekdajšej štátostrany v bývalej Juhoslávii v roku 1947 o občianske práva a slobody vrátane občianstva, hlasovacieho práva a práva na majetok.

Belehrad 31. augusta (TASR) - Tretieho a súčasne posledného juhoslovanského kráľa Petra II. v Srbsku oficiálne rehabilitovali. Rozhodnutie tamojšej justície nadobudlo platnosť 22. augusta, informovala dnes agentúra Tanjug.

Najstarší syn kráľa Alexandra I. a princeznej Márie Rumunskej sa na panovnícky trón dostal po úmrtí svojho otca v roku 1934 a až do dosiahnutia plnoletosti ho v tejto funkcii zastupoval jeho strýko princ Pavol. Od roku 1941, keď s ďalšími členmi rodiny ušiel po okupácii krajiny nacistami do Londýna, bol Peter II. až do úmrtia v roku 1970 v USA kráľom v exile. Jeho telesné pozostatky previezli do Srbska začiatkom roka 2013, kde ich so štátnymi poctami pochovali v rodinnej hrobke v mestečku Topola.

Peter II. Karadjordjevič prišiel za vlády niekdajšej štátostrany v bývalej Juhoslávii v roku 1947 o občianske práva a slobody vrátane občianstva, hlasovacieho práva a práva na majetok. Navyše bol celej rodine zakázaný návrat do vlasti.

Srbská justícia teraz podľa informácií tamojších médií konštatovala, že sa niekdajší kráľ stal obeťou politicky motivovaného násilia a ideologickej netolerancie.