Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počet obetí teroristických útokov v Bruseli stúpol na 35

Na snímke odkaz solidarity napísaný kriedou "Prečo sa to stále deje" je pred budovou burzy v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 28 zabitých osôb. Z nich 15 zomrelo na letisku, 13 v metre.

Brusel 28. marca (TASR) - Bilancia obetí teroristických útokov, ktoré minulý týždeň v utorok otriasli belgickou metropolou Brusel, sa podľa najnovších vládnych údajov zvýšila na najmenej 35. Na sociálnej sieti Twitter to dnes oznámila belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, ktorú cituje agentúra AP.

Podľa rezortnej šéfky štyri osoby podľahli v nemocnici svojim zraneniam utŕženým pri samovražedných bombových útokoch na letisku a na zastávke metra. Ministerka zároveň zdôraznila, že lekárske tímy spravili pre záchranu zranených všetko, čo bolo v ich silách a pozostalým obetí vyjadrila morálnu podporu.

Úradom sa dosiaľ podarilo identifikovať 28 zabitých osôb. Z nich 15 zomrelo na letisku, 13 v metre. Okrem domácich obyvateľov sú medzi obeťami občania Británie, Číny, Francúzska, Holandska, Talianska, Nemecka, Švédska a USA. K zodpovednosti za útoky sa prihlásili stúpenci tzv. Islamského štátu (IS).

Týždeň po tragických udalostiach bruselské letisko otestuje nové bezpečnostné opatrenia a čiastočné obnovenie vybavovania cestujúcich. V krajine medzitým pokračuje pátranie po islamských radikáloch. Prokuratúra dnes navrhla väzobné stíhanie troch osôb podozrivých z členstva v teroristickej organizácii.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu potvrdilo, že medzi obeťami sú ďalší dvaja Američania, spolu teda štyria americkí občania. Tlačovej agentúre AP to povedal predstaviteľ ministerstva, ktorý si neželal byť menovaný, pretože nemal oprávnenie poskytovať informácie médiám. O ich totožnosti nič neprezradil.




Prezident USA Barack Obama v nedeľu telefonoval rodičom Justina a Stephanie Shultsovcov, ktorí zomreli na letisku v Bruseli, aby im vyjadril svoju sústrasť. Mladí manželia na letisko odprevadili mamu Stephanie, ktorá mala odcestovať domov a výbuch ju zranil.