Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala podozrivého z plánovania útokov počas hier v Riu

Brazílsky policajt počas vojenského cvičenia,, prezentácie bezpečnostných síl na olympiádu v Riu de Janeiro na Národnom štadióne, 22. júla 2016. Foto: TASR AP

Muž sa v piatok v noci údajne sám prihlásil úradom. Minister spravodlivosti A. de Moraes už vo štvrtok informoval o zadržaní desiatich ľudí, ktorí údajne sľúbili vernosť Islamskému štátu.

Foto: TASR

Sao Paulo 24. júla (TASR) - Brazílska polícia zadržala ďalšieho muža, ktorý je podozrivý z plánovania útokov počas olympijských hier v Riu de Janeiro. Muž sa v piatok v noci údajne sám prihlásil úradom v štáte Mato Grosso v západnej časti Brazílie, informovala agentúra AP.

Minister spravodlivosti Alexandre de Moraes už vo štvrtok informoval o zadržaní desiatich občanov Brazílie, ktorí údajne sľúbili vernosť Islamskému štátu (IS) a na sociálnych médiách diskutovali o možnosti organizovania teroristických útokov počas blížiacej sa olympiády. Muž zadržaný v piatok patrí k ďalším dvom podozrivým zo skupiny, ktorých podľa de Moraesa polícia hľadala.

Podľa úradov prebiehalo vyšetrovanie skupiny od apríla tohto roku. Podozriví sú sympatizanti Islamského štátu, ale nikdy neodcestovali do Sýrie či Iraku a ani neabsolvovali špeciálny výcvik. Viacerí z nich sa ale vraj snažili získať finančnú pomoc od IS. Nie sú arabského pôvodu a ich vek sa pohybuje od 20 do 40 rokov s výnimkou jedného maloletého.