Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník OSN vyzval pred olympiádou na prímerie vo svete

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov by všetky zbrane mali s okamžitou platnosťou zmĺknuť a mlčať najmenej ešte týždeň po skončení paralympijských hier.


New York 29. júla (TASR) - Na pokoj zbraní v dejiskách ozbrojených konfliktov vyzval už od dnešného dňa, teda týždeň pred otvorením olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro, generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun.

Podľa jeho slov by všetky zbrane mali s okamžitou platnosťou zmĺknuť a mlčať najmenej ešte týždeň po skončení paralympijských hier, ktoré sa tradične uskutočnia v dejisku olympiády a vyvrcholia tentoraz v Riu de Janeiro 18. septembra.

Juhokórejský diplomat v službách svetovej organizácie apeloval z New Yorku na zainteresovaných, aby sa úsilie o ukončenie násilia v dejiskách vojnových konfliktov vyrovnalo úsiliu vybojovať medaily na olympijských športoviskách.

"Prímerie by podčiarklo hodnoty, ktoré chcú podporiť olympijské hry: rešpekt, priateľstvo, solidaritu a rovnosť," vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA prvý muž OSN.