Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

OHCHR: Požiadavka na zatvorenie stanice al-Džazíra je neprijateľná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Rupert Colville.

Ženeva 30. júna (TASR) - Požiadavka štátov Perzského zálivu a Egypta, aby Katar zatvoril panarabskú televíznu stanicu al-Džazíra, čo je jednou z podmienok ukončenia čiastočnej blokády tejto krajiny, je "neakceptovateľným útokom na právo na slobodu prejavu a názoru". Vyhlásil to dnes hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Rupert Colville.

Ak majú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt problém s vysielaním zahraničných televíznych kanálov, mali by sa jednoducho zúčastniť verejnej diskusie, povedal novinárom v Ženeve.

"Trvať na tom, že takéto stanice by sa mali zatvoriť, je nezvyčajné, bezprecedentné a jednoznačne neodôvodnené," povedal Colville. Pokiaľ sa zatvoria prevádzky al-Džazíry, iba to podľa neho povzbudí ďalšie vplyvné štáty v oslabovaní slobody prejavu.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt 5. júna prerušili diplomatické vzťahy, ako aj dopravné spojenia s Katarom, obviňujúc ho z podpory terorizmu, čo však Duaha odmieta. Zoznam požiadaviek predložil krajine Kuvajt, ktorý vyvíja úsilie o riešenie tejto situácie a pôsobí ako prostredník medzi oboma stranami.

Medzi požiadavkami je zastavenie podpory islamistických skupín či zatvorenie al-Džazíry.