Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

OHCHR si deklaráciu ľudských práv pripomína výzvou na solidaritu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prijatie Deklarácie bolo reakciou na hrôzy druhej svetovej vojny.

Ženeva 11. decembra (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval v pondelok na väčšiu solidaritu pri príležitosti 75. výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Türk otvoril dvojdňové fórum v Ženeve minútou ticha za obete porušovania ľudských práv po celom svete. Politici a zástupcovia občianskej spoločnosti budú na fóre diskutovať o minulých úspechoch a budúcich výzvach v oblasti ľudských práv.

Deklaráciu prijala Organizácia Spojených národov (OSN) 10. decembra 1948 a je vnímaná ako medzník vo vývoji ľudskej spoločnosti. Dokument vo svojich 30 článkoch hlása rovnosť všetkých ľudí a zakotvuje zásady ako sloboda prejavu a zhromažďovania, či ochranu pred svojvoľným konaním štátu.

Prijatie Deklarácie bolo reakciou na hrôzy druhej svetovej vojny. Táto deklarácia priniesla nádej z popola svetovej vojny, povedal Türk. Oslobodzovacie hnutia podľa neho nabrali silu, zneužívaní ľudia sa vzopreli a žiadali spravodlivosť.

"Autori Všeobecnej deklarácie ľudských práv preklenuli geopolitické potýčky a ekonomické rozdiely. Odstránili mnoho hrozných sporov, aby dosiahli tento osvietený text, ktorý svietil na ceste k mieru, spravodlivosti a slobode," uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva.

Türk vyzval na činy. "V čase, keď je solidarity tak málo a rozvratníckych a krátkozrakých pohľadov tak veľa, vnímam to ako výzvu na prekonanie našej rozdelenosti. Ako výzvu spolupracovať, odvážne a zásadovo, na riešení obrovských problémov, ktorým čelíme," vyhlásil.