Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

OHCHR vyšetrí útok v ukrajinskej obci Hroza

Ukrajinskí policajti nakladajú telá obetí do nákladného auta po ruskom raketovom útoku na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti. Foto: TASR/AP

Raketa vo štvrtok zasiahla kaviareň a potraviny v Hroze, keď sa ľudia schádzali na spomienkovej udalosti venovanej padlému ukrajinskému vojakovi.

Kyjev 6. októbra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyslal v piatok tím na vyšetrenie raketového útoku na obec Hroza v ukrajinskej Charkovskej oblasti. Zahynulo pri ňom najmenej 52 ľudí. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

"Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk, ktorý sám videl hrozné dôsledky takýchto útokov, je úprimne šokovaný a odsudzuje takéto zabíjanie. Na miesto vyslal terénny tím, aby hovoril s preživšími a zozbieral viac informácií," uviedla hovorkyňa OHCHR Elizabeth Throssellová.

Raketa vo štvrtok zasiahla kaviareň a potraviny v Hroze, keď sa ľudia schádzali na spomienkovej udalosti venovanej padlému ukrajinskému vojakovi. Ide o jeden z útokov, pri ktorom zahynulo najviac civilistov, a zároveň aj o najsmrteľnejší útok v Charkovskej oblasti od začiatku invázie.

Throssellová dodala, že v súčasnosti je ťažké s istotou povedať, čo presne sa stalo, no vzhľadom na miesto útoku išlo zrejme o ruskú raketu, cituje hovorkyňu agentúra AFP.

Kremeľ v piatok v reakcii na útok znovu zopakoval, že ruská armáda neútočí na objekty civilnej infraštruktúry. "Útoky vykonáva na vojenskú infraštruktúru," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Štvrtkový útok na Hrozu už odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov či Slovenska.