Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fidži zasiahla najsilnejšia tropická búrka v histórii

Rozbúrený oceán v meste Labasa Foto: TASR/AP

Úrady zrušili všetky lety a vyzvali obyvateľov, aby si na noc našli nejaké bezpečné útočisko a nevychádzali von.


Suva 20. februára (TASR) - Výbežky mohutnej cyklóny Winston zasiahli dnes v sprievode silného vetra a dažďa súostrovie Fidži ležiace v južnom Pacifiku. Vláda preventívne vyhlásila všeobecný zákaz vychádzania, ktorý začal platiť o 18.00 h miestneho času (07.00 h SEČ), informovala agentúra AP.

Rýchlosť sprievodného vetra odhadli meteorológovia z amerického centra pre varovanie pred tropickými cyklónami (JTWC) na 285 kilometrov za hodinu, pričom v nárazoch môžu dosiahnuť až okolo 350 km/h.

Dnes večer miestneho času sa cyklóna pohybovala pozdĺž severného najväčšieho ostrova Viti Levu. Fidžijská metropola Suva, ktorá sa nachádza v jeho južnej časti, nestojí priamo v ceste prírodnému živlu, no aj tak ju zasiahol silný vietor. Viac ohrozené sú turistické strediská ležiace na západe ostrova Viti Levu.

Úrady zrušili všetky lety a vyzvali obyvateľov, aby si na noc našli nejaké bezpečné útočisko a nevychádzali von.

Silný vietor už poškodil desiatky domov. Na ostrove Koro zahynul muž, keď sa naňho zrútil jeho príbytok. Množia sa aj správy o záplavách.

Premiér Voreqeho Bainimarama na Facebooku napísal, že evakuačné centrá sú funkčné a vláda je pripravená riešiť potenciálne krízové situácie.

Kabinet zároveň vyhlásil stav prírodnej katastrofy, ktorý má platiť 30 dní a v záujme verejnej bezpečnosti dáva polícii osobitné právomoci zadržať ľudí bez zatykača.

Winston je najsilnejšia cyklóna, aká kedy zasiahla Fidži, kde žije približne 900.000 ľudí. Tvorí ho viac ako 300 ostrovov a nachádza sa 3000 kilometrov východne od Austrálie a 2000 kilometrov severne od Nového Zélandu. Práve z týchto dvoch krajín pochádza väčšina zahraničných návštevníkov. Turistický ruch je jedným z hlavných zdrojov príjmov tejto krajiny.

Pred necelým rokom spustošila súostrovie Vanuatu ležiace 1000 kilometrov západne od Fidži cyklóna Pam. Sezóna cyklón v južnom Pacifiku trvá od novembra do apríla.