Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nepodpísanie jadrovej dohody s Iránom bude katastrofou

Ománsky minister zahraničných vecí Júsuf Bin Aláwí, archívne foto Foto: TASR/AP

Pre agentúru Reuters to dnes uviedol ománsky minister zahraničných vecí Júsuf bin Aláwí.

Maskat 2. apríla (TASR) - Neuzavretie dohody ohľadom sporného iránskeho jadrového programu bude znamenať pre blízkovýchodný región "katastrofu". Pre agentúru Reuters to dnes uviedol ománsky minister zahraničných vecí Júsuf bin Aláwí.

"Sú tu strany, ktoré uprednostňujú mier, preto prebiehajú vyjednávania medzi skupinou 5+1 a Iránom. Tí, ktorí preferujú vojnu, by mali byť pripravení na veľké straty, katastrofu," povedal Aláwí v ománskom hlavnom meste Maskat. Dohoda podľa neho prinesie mier, a to napriek pretrvávajúcim politickým nezhodám medzi dotknutými stranami.

Omán sa považuje za sprostredkovateľa mierového procesu v tejto zraniteľnej oblasti. S Iránom udržiava konštruktívne vzťahy.



Omán v roku 2013 zohral kľúčovú úlohu pri začiatku tajných rokovaní medzi Teheránom a Washingtonom ohľadom jadrovej dohody. "Každý má právo posilňovať svoju moc, ale iba v rámci noriem medzinárodného spoločenstva," dodal Aláwí.

Na otázku, či možná dohoda povedie k pretekom v jadrovom zbrojení na Blízkom východe, šéf ománskej diplomacie odpovedal záporne. Irán odmieta tvrdenie Západu, že vyvíja jadrový arzenál. Trvá na tom, že program je určený na energetické účely.

Aláwí zároveň naznačil, že dohoda neukončí regionálnu ani medzinárodnú rivalitu v Hormuzskom prielive, úzkej plavebnej ceste medzi Iránom a Arabským polostrovom, ktorou prúdi 30 percent námorne prepravovanej ropy sveta.