Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ombudsman vyšetruje zatknutie, pri ktorom utrpel zranenia tínedžer

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Chlapca menom Gabriel prichytili koncom mája pri pokuse ukradnúť skúter na parížskom predmestí Bondy a zadržali ho.

Paríž 10. júna (TASR) - Francúzsky verejný ochranca práv Jacques Toubon v stredu oznámil, že jeho úrad začal vyšetrovať zatknutie 14-ročného chlapca, po ktorom mu zostali na tvári poranenia. Prípad vyvolal nové pochybnosti nad správaním polície, uviedla tlačová agentúra AFP.

Chlapca menom Gabriel prichytili koncom mája pri pokuse ukradnúť skúter na parížskom predmestí Bondy a zadržali ho.

Chlapec uviedol, že počas zatýkania utrpel vážne poranenia očí, keď doňho policajti štyrikrát kopli.

Minister vnútra Christophe Castaner tento týždeň povedal, že ho správy o prípade "znepokojili". Incident sa stal práve v čase nových protestov vo Francúzsku proti smrti mladého černocha Adamu Traorého pri policajnom zatýkaní z roku 2016.

Protesty sa obnovili vďaka vlne celosvetového hnevu nad smrťou Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní belošským policajtom v americkom meste Minneapolis. Ľudí rozhnevala policajná brutalita a rasizmus a žiadajú zmeny v policajných metódach.

Francúzsky nezávislý úrad verejného ochrancu práv (ombudsmana) Toubona preverí počas vyšetrovania porušenie práv tohto dieťaťa a metódy polície pri zásahu.

Právnik rodiny Stéphane Gas pre agentúru AFP povedal, že je "spokojný", že prípad preverí nezávislý ombudsman.

Kritici tvrdia, že rasizmus a brutalita sú vo francúzskej polícii zakorenené, ale vysokopostavení policajní predstavitelia trvajú na tom, že ak aj existujú takéto problémy, spôsobuje ich malý počet jednotlivcov.