Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Ombudsmani troch krajín overovali stav utečencov v Maďarsku

Ukrajinci pri úteku z Irpinu na predmestí Kyjeva v stredu 9. marca 2022 prechádzajú po improvizovanej ceste pod zničeným mostom. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia vojny prišlo z Ukrajiny do Maďarska vyše 438.000 ľudí.

Budapešť 17. marca (TASR) - Verejní ochrancovia práv z Maďarska, Grécka a Slovinska navštívili maďarsko-ukrajinské hranice, aby overili situáciu utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny, informuje spravodajca TASR na základe správy agentúry MTI zverejnenej vo štvrtok.

Maďarský ombudsman Ákos Kozma, jeho grécky kolega Andreas Pottakis, ktorý je európskym regionálnym predsedom Medzinárodného inštitútu ombudsmanov (IOI), a verejný ochranca práv Slovinska Peter Svetina preverovali aktuálnu situáciu utečencov, okolnosti ich prijímania a opatrenia prijaté v záujme poskytovania pomoci.

Kozma podľa vyhlásenia maďarského Úradu verejného ochrancu práv (AJBH) uviedol, že jeho kolegovia sú od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu priebežne vonku v teréne, kde pomáhajú administratívne i právnymi radami ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny cez hraničný priechod v Záhonyi.

Od vypuknutia vojny prišlo z Ukrajiny do Maďarska vyše 438.000 ľudí.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)