Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

ONLINE: O Biely dom sa pravdepodobne pobije Trump s Clintonovou

Republikánsky kandidát Donald Trump počas tlačovej konferencie, v pozadí guvernér štátu New Jersey Chris Christie. Foto: TASR/AP
Kompletné výsledky super utorka. Foto: NY Times

Sledujte ONLINE posledné momenty z hlasovania počas superutorka a výsledky amerických primárok.

Bratislava 1. marca (Teraz.sk) - Spojené štáty žijú volebným superutorkom. Znamená to, že sa v 12 amerických štátoch v utorok 1. marca konali primárky alebo predvolebné zhromaždenia.

Sledujte ONLINE všetko v súvislosti s hlasovaním a výsledkami jednotlivých štátov.

12:00
Ďakujeme, že ste sledovali náš online.

Prinášame výber zo zaujímavostí z volebného superutorka, v ktorom zaznelo aj niekoľko urážok a svoju úlohu zohralo aj pivo.

11:25
O supervolebnom utorku diskutovali v štúdiu TABLET.TV zahranično-politický analytik Pavol Demeš s analytikom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušanom Fischerom.


10:45


10:35
V hlasovaní o republikánskom kandidátovi na Aljaške zvíťazil Ted Cruz
V hlasovaní o republikánskom kandidátovi na prezidenta USA na Aljaške zvíťazil podľa odhadov médií texaský senátor Ted Cruz. Tlačová agentúra DPA uviedla, že Cruz na Aljaške získal 36,2 percenta a realitný magnát Donald Trump 33,6 percenta hlasov.

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta a senátor Texasu Ted Cruz.
Foto: TASR/AP
Aljaška zverejnila vzhľadom na svoju polohu výsledky ako posledná zo štátov, v ktorých sa v USA hlasovalo vo volebný superutorok. Cruz zvíťazil v utorok v troch štátoch (Aljaška, Oklahoma, Texas), vedúci republikánsky kandidát Trump v siedmich (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont, Virgínia) a Marco Rubio v jednom (Minnesota).

Ďalší republikánski uchádzači o prezidentskú nomináciu - guvernér Ohia John Kasich a neurochirurg Ben Carson - nezvíťazili v utorok ani v jednom štáte.
O prezidentskú nomináciu Demokratickej strany sa uchádzajú dvaja kandidáti. V utorňajšom hlasovaní triumfovala bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová, ktorá zvíťazila v siedmich štátoch (Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas, Virgínia a na zámorskom území Americká Samoa).
Jej protikandidát Bernie Sanders zvíťazil v štyroch štátoch (Colorado, Minnesota, Oklahoma, Vermont).

10:15
Clintonovej jediný oponent Bernie Sanders vyhral primárky v Oklahome a volebné zhromaždenia v Minnesote a Colorade, ako aj primárky vo svojom domovskom štáte Vermont, ale neuspel u voličov z radov menšín, ktorí sú pre Demokratickú stranu v prezidentských voľbách rozhodujúci.

V radoch republikánov zvíťazil konzervatívny senátor Ted Cruz vo svojom domovskom štáte Texas a tiež v Oklahome, pričom jeho spolustraník Marco Rubio získal v Minnesote svoje prvé víťazstvo. Cruz zúfalo potreboval zvíťaziť v Texase, aby vôbec zostal v súboji o prezidentskú nomináciu, a víťazstvo Newyorčana Trumpa na Juhu je preňho úderom. Ďalší republikánsky uchádzač o prezidentskú nomináciu, guvernér Ohia John Kasich, nezvíťazil v žiadnom štáte rovnako ako neurochirurg Ben Carson.

Trump vyšiel z volebného superutorka ako jasný popredný kandidát. Využil obavy voličov nahnevaných na Washington a majúcich strach z terorizmu, imigrácie a obavy z neistej ekonomiky. Jednoduchými, ale často drsnými vyjadreniami sa dostal na čelo republikánskych kandidátov so sľubom, že pod jeho vedením "bude Amerika opäť veľká".

9:25
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta a biznismen Donald Trump počas superutorka.
Foto: TASR/AP
Republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová sa po sérii víťazstiev vo volebný superutorok, ktorý bol najväčším volebným dňom v amerických primárkach, priblížili k získaniu nominácií svojich strán pre novembrové prezidentské voľby. Každý z nich zvíťazil v siedmich z 11 štátov, v ktorých sa hlasovalo, a posilnil tak svoj náskok pred súpermi zo svojej strany, informovala tlačová agentúra AP.

Trump zvíťazil v republikánskych primárkach v južných štátoch Virgínia, Georgia, Alabama, Tennessee a Arkansas a tiež v štátoch Massachusetts a Vermont na severe.

Clintonová zvíťazila v demokratických primárkach v štátoch Texas, Virgínia, Georgia, Alabama, Massachusetts, Tennessee a Arkansas, kde bol jej manžel Bil Clinton guvernérom predtým, ako ho v roku 1992 zvolili za prezidenta.

8:10
Politický redaktor na Aljaške videom vysvetľuje, prečo si na výsledky volebných zhromaždení v tomto štáte ešte počkáme.




8:07
Sklamanie pre Marca Rubia. Tak komentuje výsledok republikánskeho kandidáta Marca Rubia portál politico.com. Rubio vyhral len v Minnesote. Jeho nominácia je tak veľmi nepravdepodobná.

7:49
Afroameričania zabezpečili demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej veľkú podporu, analyzuje AP. Bývalej ministerke sa podarilo podľa agentúry presvedčiť v siedmich štátoch na juhu 8 z 10 černochov. Na druhej strane ju v štáte Oklahoma opustili tri štvrtiny tejto skupiny voličov v prospech Sandersa.

Okrem Afroameričanov sa Clintonová podľa AP tentokrát zamerala na širšiu cieľovú skupinu, na ľudí vo veku medzi 30 a 44 rokov. Práve títo voliči sa medzi dvomi demokratickými kandidátmi rozhodovali rovnomerne.

Bernie Sanders vedie všeobecne medzi voličmi pod 45 rokov, čo sa ukázalo v Iowe, New Hampshire a Nevade ešte pred volebným superutorkom, dodáva agentúra.

7:33
Prečítajte si prehľad výsledkov v jednotlivých amerických štátoch, v ktorých je spočítaná väčšina hlasov:

REPUBLIKÁNI

Donal Trump zvíťazil doteraz v štátoch:
-Alabama
-Arkansas
-Georgia
-Massachusetts
-Tennessee
-Vermont
-Virgínia

Ted Cruz zvíťazil v Oklahome a Texase.

A Marco Rubio v Minnesote.

DEMOKRATI

Hillary Clintonová zvíťazila v štátoch:
-Alabama
-Arkansas
-Georgia
-Massachusetts
-Tennessee
-Texas
-Virgínia

Vyhrala tiež primárky na Americkej Samoe, americkom zámorskom území v Tichom oceáne, ktoré sa na všeobecných voľbách nezúčastňuje, informovala tlačová agentúra DPA.

Bernie Sanders zvíťazil v Colorade, Minnesote, Oklahome a Vermonte.


7:16
Volebný "superutorok" sa v USA skončil. Momentálne sa ešte v niektorých štátoch spočítavajú hlasy, volebné miestnosti sa ako posledné zatvorili na Aljaške.

Podľa mnohých analytikov bol tento deň kľúčový aj kvôli počtu delegátov, ktorých mohli získať kandidáti oboch strán, aby mohli bojovať o oficiálnu nomináciu danej strany. Zároveň išlo o najväčší počet primárok a volebných zhromaždení, ktoré sa konali naraz v jeden deň, a teda v dvanástich štátoch.

Republikánski kandidáti mohli získať spolu 595 z celkového počtu straníckych delegátov na tohtoročný nominačný zjazd. Na prezidentskú nomináciu potrebujú získať 1237 delegátov.



Prezidentskí uchádzači Demokratickej strany bojovali o 1004 delegátov. Na získanie nominácie musia získať 2383 delegátov.



7:05
Chaos a dráma. Tak opisuje druhý najdôležitejší politický deň v USA britský The Independent pre Donalda Trumpa a Hillary Clintonovú. Napriek tomu, že vo väčšine štátov zaznamenali obaja dobré výsledky, nezaistili si nimi jednoznačnú nomináciu vo svojich stranách.

Výhra Bernieho Sandersa v štyroch štátoch, Teda Cruza v Texase a Oklahome, či Marcove Rubiove víťazstvo v Minnesote, nezmenili radikálne situáciu v prospech Clintonovej, či Trumpa. Napriek tomu ich bezprostredné prejavy počas sčítavania hlasov vyzneli, akoby sa už videli ako jediní súperi, dodáva portál.

6:50
Pozrite si fotogalériu z atmosféry počas volebného superutorka v Spojených štátoch.



6:27
Víťazom republikánskych primárok v americkom štáte Vermont sa podľa exit pollov s najväčšou pravdepodobnosťou stal Donald Trump, informovala dnes spravodajská stanica CNN.

Podľa nej získal Trump 32,6 percenta hlasov, jeho protikandidáti John Kasich 30,7 a Marco Rubio 19,3 percenta hlasov.

6:19
Z demokratov kľúčové štáty zabezpečujú Clintonovej prvenstvo, tvrdí agentúra AP. Vyhrala v siedmich štátoch, čím si získala 441 delegátov. Spolu s takzvanými superdelegátmi, ktorých strana menuje z poslancov, senátorov, guvernérov, straníckych funkcionárov a iných, má celkovú podporu minimálne 989 delegátov.

Na získanie nominácie musí demokratický kandidát získať 2383 delegátov.




5:57
Víťazkou demokratických primárok v americkom štáte Massachusetts sa s najväčšou pravdepodobnosťou stala Hillary Clintonová. Na základe sčítania 82 percent odovzdaných hlasov o tom informovala spravodajská stanica CNN.

Clintonová v Massachusetts zvíťazila len veľmi tesne, keď získala 50,5 percenta hlasov. Jej protikandidát Bernie Sanders dostal 48,3 percenta odovzdaných hlasov.




5:53
V Colorade podľa predbežných výsledkov zvíťazil Bernie Sanders. Okrem Vermontu, Minnesoty a Oklahomy je to tak už jeho štvrté víťazstvo v primárkach a predvolebných zhromaždeniach, ktoré sa konali v utorok 1. marca v dvanástich amerických štátoch.

Na snímke volička demokrata Bernieho Sandersa počas volebného zhromaždenia v Minneapolise v americkom štáte Minnesota.
Foto: TASR/AP
V Colorade Sanders získal 58,6 percenta hlasov a porazil tak bývalú prvú dámu USA Hillary Clintonovú s 40,4 percentami hlasov.

5:42
Víťazom volebných zhromaždení demokratov v americkom štáte Minnesota sa podľa exit pollov s najväčšou pravdepodobnosťou stal Bernie Sanders. Informovala o tom dnes spravodajská stanica CNN.

Sanders získal v Minnesote 59,3 percenta hlasov a porazil tak bývalú ministerku zahraničných vecí a prvú dámu USA Hillary Clintonovú, ktorá získala 40,7 percenta hlasov.

5:35
Víťazom republikánskych volebných zhromaždení v americkom štáte Minnesota sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal Marco Rubio, informovala dnes spravodajská stanica CNN.

Podľa nej získal Rubio 37,3 percenta hlasov, jeho protikandidáti Ted Cruz 28 a Donald Trump 21,1 percenta hlasov.




5:20
Hillary Clintonováblízko k prezidentskej nominácii Demokratickej strany. Myslí si to analytik BBC, podľa ktorého výhry v štátoch ako Texas, Georgia a Virgínia bývalú ministerku zahraničných vecí posúvajú do dominantnej pozície.
Na snímke demokratická kandidátka Hillary Clintonová ďakuje za podporu počas volebnej noci na Floride.
Foto: TASR/AP

5:02
Ted Cruz, ktorý predbežne vyhral primárky v Texase a Oklahome, vyzval ostatných republikánskych kandidátov, aby odstúpili. Dôvodom je podľa neho lepšia šanca poraziť v konečnej republikánskej nominácii Donalda Trumpa.




4:45

Priebežné výsledky hlasovaní počas volebného superutorka podľa BBC:

Kandidáti Republikánskej strany
Alabama: Trump
Georgia: Trump
Massachusetts: Trump
Tennessee: Trump
Texas: Cruz
Oklahoma: Cruz
Virgínia: Trump
Arkansas: Trump

Kandidáti Demokratickej strany
Alabama: Clintonová
Georgia: Clintonová
Tennessee: Clintonová
Virgínia: Clintonová
Vermont: Sanders
Arkansas: Clintonová
Texas: Clintonová
Oklahoma: Sanders
Americká Samoa: Clintonová

Ešte ostávajú:
Minnesota – obe strany
Aljaška - republikáni
Massachusetts - demokrati
Vermont - republikáni
Colorado - demokrati

4:33
Počas volebného superutorka Američania publikovali viac ako milión Tweetov na sociálnej sieti Twitter. Pozrite si mapu, ako pribúdali jednotlivé príspevky v rôznych štátoch.




4:22
Republikánsky prezidentský kandidát Ben Carson počas tlačovej konferencie po ukončení väčšiny hlasovania štátov zaradených do primárok počas tzv. superutorku.
Foto: TASR/AP
Novinár z Huffington Post sa opýtal uchádzača o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany Bena Carsona, či neplánuje odstúpiť. "Uvidíme," znela odpoveď. Známemu americkému neurochirurgovi sa v žiadnom v štátoch, v ktorých sa v utorok 1. marca konali primárky a volebné zhromaždenia, nepodarilo dostať do vedenia.




3:57
Republikánsky kandidát Donald Trump zablahoželal počas svojej tlačovej konferencie Tedovi Cruzovi k víťazstvu v Texase. Brífing Trumpovi otvoril bývalý kandidát na prezidenta USA a súčasný guvernér New Jersey Chris Christie, ktorý Trumpovu kandidatúru pred niekoľkými dňami verejne podporil.




Na otázku novinárov, ako by Trump reagoval, pokiaľ by ho republikáni nenominovali na oficiálneho prezidentského kandidáta odpovedal: "Potom prehrajú všetko."

3:30
Pravdepodobné víťazstvá jednotlivých kandidátov podľa exit pollov:
Clintonová 7, Trump 6, Sanders 2, Cruz 2

Hillary Clintonová vyhrala v štátoch: Georgia, Virgínia (35,4%), Alabama, Tennessee, Arkansas (82,7), Texas a Americká Samoa

Donald Trump vyhral v štátoch: Georgia, Alabama, Massachusetts (44,8%), Tennessee, Virgínia, Arkansas (32,4%)

Bernie Sanders vyhral v štátoch: Vermont, Oklahoma (52%)

Ted Cruz vyhral v štátoch: Texas (39,6%), Oklahoma (34,8%)

Podporovatelia republikánskeho kandidáta Teda Cruza v Texase pred vyhlásením výsledkov primárok.
Foto: TASR/AP

3:21
Republikánsky kandidát a senátor Ted Cruz podľa prvých exit pollov zvíťazil v kľúčom štáte Texas. Svojho najväčšieho konkurenta Donalda Trumpa podľa všetkého prebehol viac ako o 10%, uvádza CNN. Práve v Texase sa rozdeľuje "najväčší diel koláča", až 155 delegátov. Je to celkovo druhé víťazstvo Cruza od primárok v Iowe, dodáva CNN.




3:04
Hillary Clintonová sa na Floride poďakovala svojim voličom za vyjadrenú podporu. Vo svojom prejave nepriamo kritizovala Donalda Trumpa.




2:47
Podľa analytika CNN Chrisa Moodyho sa Donaldovi Trumpovi podarilo niečo, čo sa republikánom nestalo takmer 30 rokov - vyhral primárky v New Hampshire a zároveň aj v Georgii. Tieto dva štáty sú historicky veľmi rozdielne v hlasovaní, dodáva Moody. Naposledy sa to podarilo Georgovi Bushovi v roku 1988.

Na snímke voliči počas primárok v americkom meste Roanoke v štáte Virgínia.
Foto: TASR/AP

2:43
Hillary Clintonová podľa prvých exit pollov vyhrala aj v štáte s najväčším počtom delegátov - Texase.

Bývalá prvá dáma USA a ministerka zahraničných vecí získala v Texase 69,7 percenta hlasov a porazila tak svojho protikandidáta Bernieho Sandersa, ktorý získal 29 percent hlasov.

2:41
Ako posledné sa hlasovacie miestnosti zatvárajú na Aljaške. Práve tam prebiehajú len republikánske primárky.
Na snímke republikánski voliči pred hlasovaním pred budovou v meste Anchorage na Aljaške.
Foto: TASR/AP


2:29
Bernie Sanders svoje víťazstvo v štáte Vermont zavŕšil spevom jednej z najznámejších amerických folkových piesní "This land is your land" od Woodyho Guthrieho.



2:23
V Tennessee Clintonová získala 69,5%, Bernie Sanders 28,1%.
Trump získal 47,3 percenta hlasov, jeho protikandidáti Ted Cruz 22 a Marco Rubio 17,2 percenta hlasov.

2:07
Hlasovanie sa uzavrelo v ďalších štátoch - Tennessee, Massachusetts a Alabame.

Doterajšie exit polly naznačujú týchto víťazov:

Donald Trump: v Georgii, Alabame (34,8%), Massachusetts (44,8%) a Tennessee
Hillary Clinton: v Georgii, Virgínii, Alabame (80,1%) a Tennessee
Bernie Sanders: vo Vermonte

1:38
Spoločnosť Google zverejnila štatistiky najvyhľadávanejších kandidátov na prezidenta USA. Medzi republikánmi sa na prvých priečkach umiestnili Donald Trump, Marco Rubio a Ted Cruz.




Z demokratov Bernie Sanders s 59% prebehol Hillary Clintonovú.




01:08
Z demokratických kandidátov sa vo Virgínii a Georgii podľa exit pollov vedenia ujala Hillary Clintonová. Uvádza to spravodajská televízia BBC.

Podľa exit pollov získala bývalá prvá dáma USA v Georgii 72,4 percenta hlasov, jej súper Bernie Sanders 26,3 percenta hlasov.

Vo Virgínii dosiahla 65,8 percenta hlasov a aj tu tak porazila svojho protikandidáta Bernieho Sandersa, ktorý získal 33,7 percenta hlasov.



Berniemu Sandersovi sa podarilo zvíťaziť Vermonte, uvádzajú prvé odhady. Sanders tak vo svojom domovskom štáte so ziskom 90,4 percenta hlasov porazil bývalú prvú dámu USA Hillary Clintonovú, ktorá získala 9,6 percenta hlasov.

Republikán a súčasný senátor Vermontu sa svojim voličom stihol aj poďakovať. "Spolu vytvoríme ekonomiku, ktorá bude pracovať pre všetkých, nielen pre vyššie postavených," konštatoval vo svojej ďakovnej reči.




01:04
Podľa prvých odhadov vedie republikánsky kandidát Donald Trump v štáte Georgia, o prvé miesto súperí vo Virgínii s Marcom Rubiom a vo Vermonte s Johnom Kasichom. Podľa exit pollov získal 40 percent hlasov, jeho súperi Ted Cruz 24 a Marco Rubio 23 percent hlasov. informovala dnes spravodajská stanica CNN.



Hlasovanie sa zatiaľ skončilo len v týchto troch štátoch.

00:46
Demokratická strana, narozdiel od republikánov, umožňuje počas primárok voliť aj zo zahraničia. Takéto právo tak má spolu 8,7 milióna Američanov.

00:16
Dve tretiny republikánskych voličov v Texase, Virgínii a štáte Georgia; sedem z desiatich v Tennessee a takmer osem z desiatich v Alabame podporujú návrh Donalda Trumpa dočasne zakázať vstup Moslimom na územie Spojených štátov. O prieskume informuje BBC.

00:00
Republikánski kandidáti bojujú počas superutorka o delegátov z 11 štátov. V najväčšom z nich, Texase, so 155 delegátmi, sa očakáva výhra senátora Teda Cruza.

Podľa analytika BBC je toto víťazstvo pre Cruza tzv. "must win", čomu nasvedčujú aj posledné prieskumy v krajine. V opačnom prípade by sa kampaň pre republikánskeho kandidáta Cruza mohla skončiť. Pozrite si mapu.



23:25
Podľa britského portálu BBC prieskumy naznačujú, že hnev Američanov má súvis s vysokými preferenciami Donalda Trumpa a Bernieho Sandersa. Hnev obyvatelia USA opísali ako frustráciu zo stagnácie miezd, imigrácie, Washingtonu, postavenia Ameriky vo svete a polarizácie krajiny.

23:07
Demokratická strana, narozdiel od republikánov, volí v dvanástich krajinách. Najväčší počet delegátov, až 222, sa bude rozdeľovať v Texase, najmenší - 6 - v tzv. nezačlenenom území Americká Samoa. Pozrite si mapu.

Podľa televízie CNN bude pre Demokrata Sandersa kľúčové najmä Colorado, na ktoré sa zameral vo svojej kampani. Štát je dôležitý aj kvôli svojej viac západnej polohe, kam sa posúvajú primárky v marci, dodáva televízia. Ďalšími štátmi, ktoré sú pre Sandersa dôležité, považuje CNN Massachusetts a jeho rodný Vermont.



22:59
Už o necelé dve hodiny by mohli byť známe výsledky prvých exit pollov, informuje televízia CNN.

22:44
BBC vo videu názorne ukazuje, o ktoré štáty dnes počas volebného superutorka ide.

What is Super Tuesday?

So what is #SuperTuesday?Follow our live page for voting updates bbc.in/204e8ob

Posted by BBC News on Dienstag, 1. März 2016


22:22
Kandidáti na sociálnych sieťach povzbudzujú voličov, aby prišli k urnám a hlasovali. Bernie Sanders, demokratický kandidát, na Twitteri apeluje na voličov a podčiarkuje, že Spojené štáty patria všetkým, nielen milionárom.




K účasti vyzýva aj republikánsky kandidát Donald Trump vo svojom najnovšom videu.

Get Out To Vote

Get Out To Vote! It is Super Tuesday and it is time to #MakeAmericaGreatAgain.TEXAS: https://www.donaldjtrump.com/texasGEORGIA: http://www.donaldjtrump.com/georgiaTENNESSEE: https://www.donaldjtrump.com/tennesseeALABAMA: http://www.donaldjtrump.com/alabamaMASSACHUSETTS: http://www.donaldjtrump.com/massachusettsVIRGINIA: http://www.donaldjtrump.com/virginiaARKANSAS: http://www.donaldjtrump.com/arkansasMINNESOTA: http://www.donaldjtrump.com/minnesota OKLAHOMA: http://www.donaldjtrump.com/oklahomaVERMONT: http://www.donaldjtrump.com/vermontALASKA: http://www.donaldjtrump.com/alaskaCOLORADO: http://www.donaldjtrump.com/colorado

Posted by Donald J. Trump on Dienstag, 1. März 2016


22:14
Na snímke voliči počas primárok v priestoroch školy v štáte Atlanta 1. marca 2016.
Foto: TASR/AP

22:00
Favoritmi vo väčšine štátov USA, v ktorých dnes prebiehajú primárky a volebné zhromaždenia, sú podľa agentúry Reuters z republikánov miliardár Donald Trump a z demokratov bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.




21:58
Primárky alebo volebné zhromaždenia sa dnes konajú v 12 amerických štátoch - Alabame, Aljaške, Arkansase, Colorade, Georgii, Massachusetts, Minnesote, Oklahome, Tennessee, Texase, Vermonte a Virgínii.

S výnimkou Aljašky budú o prezidentských kandidátoch rozhodovať v jednotlivých štátoch demokrati i republikáni. Hlasuje sa aj v tzv. nezačlenenom území Americká Samoa (len demokrati).




21:55
Jednoduché vysvetlenie toho, čo môže dnešný superutorok pre americké prezidentské voľby znamenať ponúka The Guardian.



21:52
Obaja demokratickí kandidáti - Hillary Clintonová aj Bernie Sanders- by v prezidentských voľbách v USA ľahko porazili súčasného republikánskeho favorita Donalda Trumpa. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu televízie CNN a spoločnosti ORC.

Prieskum vykonali minulý týždeň na vzorke viac ako 1000 dospelých Američanov.

Respondenti odpovedali na otázku, ako by volili v prípade, ak republikánsku prezidentskú nomináciu získal kontroverzný miliardár Trump a kandidátkou demokratov sa stane Clintonová. V takomto prípade, ktorý je podľa analytikov čoraz pravdepodobnejší, by 52 percent registrovaných voličov volilo Clintonovú a Trumpa len 44 percent. Od posledného januárového prieskumu CNN sa Clintonovej náskok nad Trumpom ešte zvýšil.

Rubio a Cruz by Clintonovú predbehli

Bývalá prvá dáma USA by mala väčšie problémy, ak by v novembrových voľbách musela čeliť ďalším dvom republikánskym súperom, ktorí v primárkach najviac konkurujú Donaldovi Trumpovi. Predstihli by ju Marco Rubio (v pomere 50:47 percent) i Ted Cruz (49:48), vyplýva z prieskumu.

Demokrat Bernie Sanders, ktorý sám seba označuje za socialistu, by s prehľadom porazil ktoréhokoľvek z trojice hlavných republikánskych kandidátov: Trumpa (v pomere 55:43 percent), Cruza (57:40) aj Rubia (53:45 percent). Sanders z prieskumu celkovo vyšiel ako kandidát s najlepším hodnotením.

21:50
Podľa mnohých analytikov je superutorok kľúčový aj kvôli počtu delegátov, ktorých môžu kandidáti oboch strán získať.

Republikánski kandidáti
môžu dnes získať až 25 percent (spolu 595) z celkového počtu straníckych delegátov na tohtoročný nominačný zjazd. Na prezidentskú nomináciu potrebujú získať 1237 delegátov.

Prezidentskí uchádzači Demokratickej strany dnes zabojujú o 1004 delegátov. Na získanie nominácie musia získať 2383 delegátov.