Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecká vládnuca strana AKP opäť získala stratenú parlamentnú väčšinu

Opakované parlamentné voľby v Turecku vyhrala vládnuca strana AKP. Hlasy sčítali 1. novembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

V novozvolenom zákonodarnom zbore by strana, založená súčasným prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, mala obsadiť 316 z 550 kresiel.

Ankara 1. novembra (TASR) - Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v dnešných opakovaných voľbách opäť získala parlamentnú väčšinu, o ktorú prišla v júni tohto roku. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré po sčítaní 98 percent hlasov zverejnila turecká štátna televízia TRT.

Konzervatívna, z islamu vychádzajúca strana AKP získala podľa televízie 49,4 percenta hlasov, čo jej zaručuje pohodlnú parlamentnú väčšinu, uviedla agentúra AP.

V novozvolenom zákonodarnom zbore by strana, založená súčasným prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, mala obsadiť 316 z 550 kresiel. Do parlamentu by sa mali dostať ešte ďalšie tri zoskupenia vrátane prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), ktoré však za AKP výrazne zaostali.

Na dnešných voľbách sa zúčastnilo niečo viac ako 86 percent z 54 miliónov oprávnených voličov.

Líder AKP, premiér Ahmet Davutoglu, už deklaroval víťazstvo svojej strany napriek tomu, že výsledky volieb ešte nepotvrdila turecká volebná komisia.

"Dnešok je dňom víťazstva demokracie a nášho ľudu," vyhlásil Davutoglu pred jasajúcim davom stúpencov AKP v meste Konya ležiacom v strednej Anatólii. Na Twitteri komentoval volebné víťazstvo AKP arabskou frázou s významom "Buď Bohu chvála".

V predchádzajúcich riadnych voľbách v júni tohto roku sa AKP nepodarilo získať väčšinu poslaneckých kresiel - po prvý raz odkedy sa v roku 2002 dostala k moci. Keďže neuspeli snahy o zostavenie koaličnej vlády, voľby sa museli opakovať.

Predbežné výsledky naznačujú, že AKP v dnešných voľbách získala milióny hlasov na úkor zo Strany národného hnutia (MHP) a prokurdskej HDP. Oproti júnovým voľbám si AKP polepšila o skoro deväť percent.