Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Opatrenia po smrti Alžbety II. stáli vyše 15 miliónov libier

Chodci sa odrážajú v skle obchodu s portrétom zosnulej kráľovnej Alžbety II. v Londýne. Foto: TASR/AP

Škótska polícia sa na prípadné úmrtie kráľovnej na území Škótska pripravovala "niekoľko rokov" dopredu. V posledných štyroch rokoch bol vytvorený špeciálny tím na prípravu a realizáciu opatrení.

Londýn 20. júna (TASR) — Viac ako 15 miliónov libier stáli opatrenia po vlaňajšom úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II., pričom v Škótsku bolo pri tejto príležitosti nasadených 15.000 policajtov. Vyplýva to z dokumentov, ktoré sa budú v stredu prerokúvať počas zasadnutia Škótskeho policajného úradu (SPA), informuje TASR na základe správy agentúry PA Media.

Na operáciu Unicorn (Operácia Jednorožec), čo je súhrnné označenie úkonov súvisiacich s úmrtím Alžbety II., pokiaľ nastane v Škótsku, sa vynaložilo celkovo 15,6 milióna libier.

Škótskej polícii uhradila tieto náklady škótska vláda i vláda Spojeného kráľovstva.

Na stretnutí sa bude rokovať aj o tom, aké ponaučenia z možno z tejto operácie vyvodiť, ako aj o osvedčených postupoch, ktoré môžu slúžiť ako podklad pre takéto operácie v budúcnosti.

Škótska polícia sa na prípadné úmrtie kráľovnej na území Škótska pripravovala "niekoľko rokov" dopredu. V posledných štyroch rokoch bol vytvorený špeciálny tím na prípravu a realizáciu následných opatrení.

SPA odporučil, aby sa často konali veliteľské stretnutia s pravidelným testovaním a cvičeniami.