Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Organizácia OPCW bude mať na žiadosť Ruska zasadnutie v kauze Skripaľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otrava Skripaľa a jeho dcéry vyvolala rozruch v celej Európe. Členské štáty EÚ, USA a ďalšie západné krajiny sa pripojili k Británii a vyhostili zo svojho územia vyše 150 ruských diplomatov.

Moskva 3. apríla (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) bude mať na žiadosť Ruska mimoriadne zasadnutie, na ktorom bude diskutovať o otrave bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa v Británii. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Veľvyslanec Ruska v Írsku Jurij Filatov uviedol, že Moskva požiadala spomínaný celosvetový orgán na kontrolu chemických zbraní, aby "zvolal vo svojom sídle v holandskom Haagu mimoriadne stretnutie". OPCW oznámila, že zasadnutie sa bude konať v stredu o 10.00 h SELČ.

Podľa slov Filatova Rusko chce, aby Británia "poskytla každý jeden prípadný dôkaz", ktorý má k dispozícii a ktorý sa týka útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury zo 4. marca.

Británia obviňuje z otravy dvojice práve Rusko a tvrdí, že pri útoku bola použitá nervovoparalytická látka vyvinutá v Sovietskom zväze. Rusko popiera účasť na otrave.

Filatov v utorok vyhlásil, že ak Spojené kráľovstvo nepredloží dôkazy, "bude to dostatočný základ pre predpoklad, že máme dočinenia s obrovskou provokáciou, zorganizovanou v Londýne so zámerom zdiskreditovať Rusko".

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v utorok už skôr uviedol, že Británia zorganizovala otravu preto, aby takto odôvodnila svoje zvýšené vojenské výdavky.

Otrava Skripaľa a jeho dcéry vyvolala rozruch v celej Európe. Členské štáty Európskej únie, USA a ďalšie západné krajiny sa pripojili k Británii a vyhostili zo svojho územia vyše 150 ruských diplomatov. Slovensko sa k takémuto kroku nepripojilo.

Gruško vo vyjadreniach zverejnených ruskými tlačovými agentúrami označil Skripaľovu otravu za "provokáciu zosnovanú Britániou", aby táto krajina mohla odôvodniť vysoké výdavky na armádu, pretože "potrebuje veľkého nepriateľa".