Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OPCW: Likvidácia chemických zbraní bude ukončená v priebehu týždňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pod dohľadom OPCW bolo zničených už viac ako 70.000 ton najnebezpečnejších jedov sveta, uviedol generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní Fernando Arias.

Nootdorp 3. mája (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v stredu oznámila, že proces likvidácie zásob chemických zbraní priznaných jej členskými štátmi bude ukončený "v priebehu najbližších týždňov". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Pod dohľadom OPCW bolo zničených už viac ako 70.000 ton najnebezpečnejších jedov sveta," uviedol generálny riaditeľ OPCW Fernando Arias.

Zvyšný arzenál bojových látok, ktorý sa nachádza v Spojených štátoch, "bude zničený v priebehu najbližších niekoľkých týždňov," povedal Arias novinárom na prehliadke nového technického centra a laboratórneho zariadenia neďaleko holandského mesta Haag.

Od nadobudnutia účinnosti dohovoru o chemických zbraniach, ktorý zakazuje ich výrobu alebo použitie, OPCW zničila 72.118 ton zásob chemických zbraní priznaných jej členskými štátmi (99 percent).

Vysoká predstaviteľka OPCW spresnila, že zostáva ešte zlikvidovať približne 127 ton v dvoch zariadeniach v USA. Jedno sa nachádza v meste Denver v štáte Colorado, druhé v štáte Kentucky.

OPCW začala pracovať v roku 1997, keď dohovor o chemických zbraniach nadobudol účinnosť. V roku 2013 bola tejto medzinárodnej organizácii udelená Nobelova cena za mier.