Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko spochybnilo právomoci Organizácie pre zákaz chemických zbraní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na konferencii OPCW odmietli jej účastníci pomerom hlasov 82:30 návrh Ruska a Číny prehodnotiť júnové rozhodnutie zriadiť nový vyšetrovací tím s právomocou označiť páchateľov chemických útokov.

Brusel 20. novembra (TASR) - USA a západné veľmoci zmarili v utorok pokus Ruska a Číny spochybniť novú právomoc Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) prisudzovať vinu za útoky jedovatým plynom a nervovoparalytickou látkou. Informovala o tom agentúra AP.

Na konferencii OPCW odmietli jej účastníci pomerom hlasov 82:30 návrh Ruska a Číny prehodnotiť júnové rozhodnutie zriadiť nový vyšetrovací tím s právomocou označiť páchateľov chemických útokov. Ide o významnú zmenu stanov organizácie. Doposiaľ mohla iba potvrdiť použitie chemických zbraní, ale nie menovať toho, kto ich použil.

Zástupcovia členských štátov OPCW podporili v júni veľkou väčšinou príslušný návrh o rozšírení právomocí tejto organizácie, ktorý predložila Británia, pripisujúca Rusku zodpovednosť za marcový incident v anglickom meste Salisbury. Tamojšia otrava bývalého dvojitého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije vyvolala politický spor, ktorý viedol k vzájomnému vyhosťovaniu diplomatov.

Júnové mimoriadne zasadnutie OPCW v Haagu zvolali na žiadosť západných štátov po hláseniach o údajných chemických útokoch v Sýrii.

OPCW sa vyjadrila, že chce začiatkom budúceho roka zriadiť tím, ktorý by mohol pripísať vinu za všetky chemické útoky v Sýrii od roku 2013, dodáva agentúra AFP.