Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: Sergeja Skripaľa a jeho dcéru otrávili novičokom

Policajti hliadkujú neďaleko domu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa v Salisbury. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia OPCW v správe "potvrdili zistenia Spojeného kráľovstva týkajúce sa identity jedovatej chemikálie, ktorá bola použitá v (meste) Salisbury".

Londýn 12. apríla (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vo štvrtok potvrdila zistenie Británie, že bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v Spojenom kráľovstve otrávení nervovoparalytickou látkou novičok, aj keď ju priamo a konkrétne nemenovala. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vyšetrovatelia OPCW v správe "potvrdili zistenia Spojeného kráľovstva týkajúce sa identity jedovatej chemikálie, ktorá bola použitá v (meste) Salisbury".

Organizácia ďalej napísala, že chemikália mala "vysoký stupeň čistoty". Jej text nespomína novičok - teda názov jedovatej látky, ktorý predtým uvádzala britská premiérka Theresa Mayová, ale upozorňuje, že podrobnosti o toxíne sa nachádzajú v úplnej tajnej správe.

OPCW v správe neidentifikovala pôvod jedovatej chemikálie.

Británia obvinila Rusko z otravy Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou, vyvinutou ešte v čase existencie Sovietskeho zväzu. K otrave otca s dcérou došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury, kde Skripaľ žil. Rusko odmieta akúkoľvek účasť na prípade a tvrdí, že Británia neposkytla žiadne dôkazy na podporu svojich obvinení.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vo štvrtok uviedol, že iba Rusi mali "prostriedky, motív a skúsenosti" na podniknutie tohto útoku.

Johnson vyhlásil, že "nie sú žiadne pochybnosti o tom, čo bolo použité, a neexistuje žiadne iné vysvetlenie, kto je za to zodpovedný - iba Rusko malo prostriedky, motív a skúsenosti".