Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OPCW: Všetky deklarované chemické zbrane boli nenávratne zničené

Ilusračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty boli posledným zo 165 signatárov Dohovoru o chemických zbraniach, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1997.

Haag 8. júla (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v piatok uviedla, že všetky deklarované zásoby chemických zbraní boli "nenávratne zničené" po tom, ako Spojené štáty oznámili, že sa zbavili svojich posledných zásob. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Ukončenie ničenia všetkých deklarovaných zásob chemických zbraní je dôležitým míľnikom," uviedol vo vyhlásení šéf svetového dozorného orgánu pre chemické zbrane Fernando Arias.

OPCW označila tento míľnik za "historický úspech" odzbrojenia, viac ako jedno storočie po tom, ako nekontrolované používanie chemických plynov počas prvej svetovej vojny spôsobilo masové úmrtia a mrzačenie vojakov.

Americký prezident Joe Biden v piatok oznámil, že Spojené štáty úplne zničili svoje desiatky rokov staré zásoby chemických zbraní. "Dnes s hrdosťou oznamujem, že Spojené štáty bezpečne zničili poslednú muníciu v týchto zásobách. Priblížili sme sa tak k svetu bez hrôz chemických zbraní," podotkol Biden.

Spojené štáty boli posledným zo 165 signatárov Dohovoru o chemických zbraniach, ktorý vstúpil do platnosti v roku 1997. Jeho úlohou bolo zničiť všetky "deklarované“ zásoby chemických zbraní. Predpokladá sa však, že niektoré štáty stále majú tajné zásoby týchto zbraní.