Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

OPCW vyšetrí obvinenia, že bol v bojoch v Sýrii použitý plynný chlór

Inšpektor z OPCW Franz Ontal. Foto: TASR/AP

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) bude vyšetrovať obvinenia, že pri útokoch na sýrske dediny bol tento mesiac použitý plynný chlór, čo zabilo šesť ľudí a desiatky ich zranilo.

Haag 26. marca (TASR) - Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) bude vyšetrovať obvinenia, že pri útokoch na sýrske dediny bol tento mesiac použitý plynný chlór, čo zabilo šesť ľudí a desiatky ich zranilo. Agentúre Reuters to dnes povedal zdroj z OPCW.

Zdroj pod podmienkou zachovania anonymity uviedol, že bude vyslaná misia, aby zozbierala fakty a preskúmala správy o použití niekoľkých barelových bômb v regióne Idlib na severozápade Sýrie.

"Bude to vyšetrené," zdôraznil zdroj. Hovoril o najsmrteľnejšom útoku na dedinu Sarmín pri hraniciach s Tureckom, kde barelová bomba zasiahla rodinný dom a zabila tam údajne dve deti, ich rodičov a asi 90 obyvateľov zranila.

Podobná misia OPCW dospela vlani k záveru, že používanie plynného chlóru je "systematické" počas už štyri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii, v ktorej zahynulo vyše 200.000 ľudí a milióny ušli pred bojmi z domovov.

Obe strany popreli, že by používali barelové bomby s chlórom, ktoré sú podľa vyjadrenia OPCW vyhadzované z vrtuľníkov.

Sýrske vojenské letectvo je jedinou stranou konfliktu v krajine, o ktorej je známe, že má vrtuľníky, dodala agentúra Reuters.

Sýria pristúpila v roku 2013 k Dohovoru o chemických zbraniach a súhlasila s tým, že umožní zahraničným zbrojným inšpektorom vstup do krajiny, aby preverili útoky sarinom na predmestí Damasku, pri ktorých zahynuli stovky ľudí. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada odvtedy odovzdala medzinárodnému spoločenstvu vyše 1300 ton toxických chemikálií a začala ničiť ich výrobné zariadenia a sklady. Proces overovania likvidácie chemických zbraní stále pokračuje.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril vážne znepokojenie nad správami o obnovenom použití plynného chlóru, ktorý sa vo veľkom používal v prvej svetovej vojne.

Dohovor o chemických zbraniach z roku 1997 použitie priemyselných chemikálií ako zbraní zakazuje.

Misia OPCW má platný mandát OSN, aby vyšetrila použitie chemických zbraní v Sýrii, bude si však musieť dohodnúť bezpečnostné záruky s Damaskom, ak bude chcieť vyšetrovať na mieste útokov. V predchádzajúcich prípadoch inšpektori OPCW už trikrát potvrdili použitie plynného chlóru v Sýrii, naposledy v decembri.