Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Operácie tureckej armády proti Kurdom sa chýlia ku koncu

Na archívnej snímke maskovaní účastníci demonštrácie stavajú barikády na protest proti dva týždne trvajúcemu zákazu vychádzania v Diyarbakire 14. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Pri najnovších zrážkach zahynuli podľa agentúry Dogan dvaja civilisti a traja príslušníci tureckých bezpečnostných síl.

Istanbul 19. januára (TASR) - Mesiac trvajúca operácia tureckej armády proti kurdským militantom na juhovýchode krajiny sa chýli ku koncu, uviedol dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorý je na návšteve Británie.

Prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) tvrdí, že v provinciách Širnak a Diyarbakir, ktoré sú semeniskom nepokojov, zahynulo od polovice decembra 100 ľudí. Medzi obeťami je najmenej 18 detí vrátane trojmesačného dojčaťa a starých ľudí, z ktorých najstarší mal 85 rokov.

Pri najnovších zrážkach zahynuli podľa agentúry Dogan dvaja civilisti a traja príslušníci tureckých bezpečnostných síl.

Turecká armáda uviedla, že len v dvoch okresoch provincie Širnak zabili jej príslušníci za ostatných päť týždňov 470 militantov z Kurdskej strany pracujúcich (PKK), avšak túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

Davutoglu dnes v Londýne povedal, že oblasť na juhovýchode Turecka "vyčistí" od militantov, ale že operácie v Širnaku sú takmer ukončené. Vojenské operácie sprevádzajú prísne zákazy vychádzania, ktoré sú prerušované len na nevyhnutný čas, aby si civilisti mohli doplniť zásoby.