Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Opozícia a demonštranti v Maďarsku stále žijú vo volebnej kampani

Na snímke ľudia protestujú na Kossuthovom námestí v Budapešti, archívne foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Doposiaľ najväčšiu protivládnu masovú demonštráciu avizovali občianske združenia na utorok 16. decembra.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Maďarské opozičné strany a ľudia protestujúci na uliciach zostali aj po ukončení série tohtoročných volieb v akomsi režime volebnej kampane. Povedal to dnes v rozhovore pre TASR medzinárodný hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, podľa ktorého ich hlas vláda samozrejme počuje, ale z "modu volebnej kampane" už kabinet prepol do "modu vládnutia".

TASR hovorcu oslovila v súvislosti s demonštráciami uplynulých týždňov, v rámci ktorých desaťtisíce Maďarov dali viackrát najavo nespokojnosť s krokmi vlády premiéra Viktora Orbána. Protestné akcie koncom októbra vyvolal návrh na rozšírenie telekomunikačnej dane o zdanenie internetu. Doposiaľ najväčšiu protivládnu masovú demonštráciu avizovali občianske združenia na utorok 16. decembra.

"Vláda nemôže konať inak, než presadzovať stále záujmy celého obyvateľstva krajiny, teda presadzuje záujmy 'troch tretín'. Aj keď máme za sebou rok, v ktorom prakticky trikrát vyhrali strany vládneho bloku dvojtretinovou väčšinou, našou úlohou je presadzovať záujmy všetkých Maďarov," zdôraznil Kovács.

Podľa jeho slov je zrejmé, že síce v polovici októbra sa skončila volebná kampaň - po parlamentných voľbách a voľbách do Európskeho parlamentu sa konali komunálne voľby -, opozícia a ľudia demonštrujúci na uliciach aj napriek tomu zostali v akomsi režime volebnej kampane.

"Ich politické požiadavky a postoj, s akým k niektorým záležitostiam pristupujú, je evidentne kampaňový prístup. My sme sa však vrátili po voľbách k vládnutiu, v ktorom je základnou otázkou a najdôležitejším cieľom presadzovanie záujmov Maďarov - prinášanie rozhodnutí a realizácia krokov, ktoré v kontinuite politiky uplynulých štyroch rokov povedú Maďarsko cestou, ktorá je v prospech jej všetkých občanov," dodal.

V uplynulých dvoch mesiacoch zaznamenala vládna strana Fidesz viditeľný pokles preferencií: podľa inštitútu Ipsos v decembri popularita Fideszu klesla z októbrových 35 percent na 25 percent.

"Výsledky prieskumov verejnej mienky sú v zásade dôležité opäť vo volebnej kampani. V Maďarsku sa hovorí, že vyhrať treba nie prieskum verejnej mienky, ale voľby. Sme svedkami javov, ktoré sú sčasti prirodzené po voľbách. Ľudia sa tri a pol roka pred ďalšími voľbami od politiky odvracajú, rovnako tomu bolo aj v období po roku 2010," reagoval hovorca vlády.

"Nesporne došlo k istej zmene nálady vo verejnosti ... pretože sa nastolili otázky v témach, ktoré sa z hľadiska vlády nejavili tak, ako to pociťovala časť verejnosti. Ide napríklad o daň z internetu, ktorú vláda nikdy nezvažovala v takej forme, ako sa to prezentovala. Ak sa však niečo podobné objaví, vláda musí zvažovať ďalšie kroky, v tomto prípade šlo o stiahnutie príslušného návrhu," uzavrel Kovács.