Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Opozícia k Orbánovmu prejavu: Hrozbou nie je migrácia, ale sám premiér

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Podľa strany Dialóg pre Maďarsko (Párbeszéd Magyarországért) trpí Orbán schizofréniou - myslí si totiž o sebe, že je osobnosťou, ktorá ovplyvňuje dejiny sveta a určuje budúcnosť Európy.

Budapešť 28. februára (TASR) - Opozičné strany v Maďarsku ostro kritizovali dnešný výročný prejav premiéra Viktora Orbána o stave krajiny. Väčšina vytýkala, že ministerský predseda stratil kontakt s realitou, že nevidí problémy pedagógov a zdravotníkov pracujúcich za nehodne nízke mzdy a že skutočnou hrozbou pre Maďarsko nie je migrácia, ale samotný Orbán.

Podľa agentúry MTI Maďarská socialistická strana (MSZP) vydala vyhlásenie, v ktorom podčiarkla, že kým Orbán hovorí o zdravotníctve 21. storočia, vzdelávanie je v troskách, zdravotníctvo skolabovalo.



Ochranárska strana LMP kritizovala premiéra za to, že v prejave chválil nadnárodné spoločnosti, na ktoré z opozície ešte ostro útočil. Podľa LMP školstvo a zdravotníctvo nezachránila vláda, ale učitelia a zdravotníci, ktorí pracujú za nízke mzdy.

Demokratická koalícia (DK) vyjadrila názor, že Orbán mal hovoriť o tom, prečo viac ľudí zomiera na infekciu než pri autonehodách, prečo demonštrujú pedagógovia a prečo "chce Maďarsko vyviesť referendom o utečeneckých kvótach z Európskej únie". Hrozbou pre Maďarsko nie sú migranti, ale sám Orbán, tvrdí DK.

Podľa strany Dialóg pre Maďarsko (Párbeszéd Magyarországért) trpí Orbán schizofréniou - myslí si totiž o sebe, že je osobnosťou, ktorá ovplyvňuje dejiny sveta a určuje budúcnosť Európy.

Ultrapravicový Jobbik pripomenul, že v niektorých školách nemajú peniaze na vykurovanie ani na kriedu. Bolo by lepšie, keby ministerský predseda prestal žiť vo virtuálnej realite, ktorú mu vykresľujú jeho "zazobaní" poradcovia, uviedol Jobbik.

Orbán svoj 18. výročný prejav hodnotenia stavu krajiny dnes v Budapešti venoval najmä otázke hrozby migrácie a neschopnosti EÚ pri riešení tejto otázky. Súčasnosť Maďarska predseda maďarskej vlády charakterizoval ako národno-kresťanské obdobie budovania občianskej spoločnosti. Nespokojným pedagógom a zdravotníkom odkázal, že rast ich miezd je určený výkonom ekonomiky.