Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Opozícia v Keni odmietla uznať výsledky prezidentských volieb

Kenský prezident Uhuru Kenyatta drží hlasovací lístok počas hlasovania v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Gatundu, severne od Nairobi 8. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Podľa opozície však v skutočnosti zvíťazil Raila Odinga, ktorý podľahol v súboji s Kenyattom aj v predchádzajúcich voľbách v roku 2013.

Nairobi 9. augusta (TASR) - Kenská opozícia odmietla dnes oficiálne výsledky prezidentských volieb, podľa ktorých zvíťazila úradujúca hlava štátu Uhuru Kenyatta. Jeho hlavný vyzývateľ, opozičný politik Raila Odinga, označil výsledky volieb za sfalšované, informovala televízia Sky News.

Ústredná volebná komisia dnes ráno po zrátaní hlasov z 85 percent volebných miestností uviedla, že 55-ročný Kenyatta vedie nad 72-ročným Odingom v pomere 54,8 ku 44,3 percenta hlasov. Podľa opozície však v skutočnosti zvíťazil Raila Odinga, ktorý podľahol v súboji s Kenyattom aj v predchádzajúcich voľbách v roku 2013.

Odinga napadol súdnou cestou aj výsledky prezidentských volieb spred štyroch rokov, avšak neúspešne. Oficiálne výsledky utorkových volieb označil za fiktívne. Opozícia podľa neho robí vlastné paralelné sčítavanie hlasov, ktoré údajne naznačuje jasnú Kenyattovu porážku.

Odinga podľa agentúry AP vyhlásil, že do databázy volebnej komisie prenikli hackeri s cieľom narušiť demokratický volebný proces.

S prezidentskými voľbami v Keni sa spájali obavy z vypuknutia krvavých násilností, k akým došlo po voľbách v roku 2007. Tie posilnilo aj zavraždenie vysokopostaveného volebného predstaviteľa, ku ktorému došlo len pár dní pred utorkovými voľbami.

Bohatý podnikateľ Kenyatta je synom prvého prezidenta Kene po vyhlásení nezávislosti od britskej koloniálnej vlády. Odinga pred hlasovaním uviedol, že výsledky volieb akceptuje v prípade čestnej porážky, ktorú však označil za nepravdepodobnú.

Medzi zahraničnými pozorovateľmi monitorujúcimi priebeh prezidentských volieb v Keni je aj bývalý šéf americkej diplomacie John Kerry.