Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OPOZÍCIA: Orbánova vláda je najhoršou v poslednom štvrťstoročí

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Povedal to dnes predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás v reakcii na Orbánov prejav, v ktorom zhodnotil päť rokov svojej súčasnej vlády.

Budapešť 29. mája (TASR) - Vláda premiéra Viktora Orbána je najhoršou maďarskou vládou uplynulého štvrťstoročia. Povedal to dnes predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás v reakcii na Orbánov prejav, v ktorom zhodnotil päť rokov svojej súčasnej vlády.

Podľa agentúry MTI predseda ľavičiarov konštatoval, že Orbán "zlikvidoval orientačné body, ktoré by krajinu priviedli k Európe, odbornosti a k spoločenskej kontrole".

Poslanec ultrapravicovej strany Jobbik a jej hovorca Ádám Mirkóczki poznamenal, že Orbán v prejave priznal korupciu a mocenskú aroganciu. "Nulovej tolerancii voči korupcii, ktorú premiér vyhlásil, nemožno veriť. Ak by Viktor Orbán chcel naozaj niečo urobiť proti korupcii, tak mal oznámiť začatie trestného stíhania a mal pomenovať skorumpovaných ľudí z Fideszu, ako aj uviesť konkrétne prípady," dodal Mirkóczki.

Hovorca Demokratickej koalície (DK) Zsolt Gréczy povedal, že Maďarsko nepotrebuje premiéra ako je Orbán. V uplynulých piatich rokoch stúpla zadlženosť krajiny, HDP sa v období rokov 2010-2014 takmer vôbec nemenil a z tohto pohľadu je na tom Maďarsko najhoršie v regióne, uviedol Gréczy. Štatistiku miery zamestnanosti podľa neho vylepšuje iba prebujnený štátny aparát, zatiaľ čo rast zamestnanosti v komerčnej sfére bol sotva merateľný. V roku 2014 odišlo do zahraničia šesťnásobne viac Maďarov než v roku 2009.

Predstavitelia ďalších opozičných subjektov vláde pripomenuli, že mzdy troch štvrtín maďarských daňovníkov sú nižšie ako celoštátny priemer, a že úroveň miezd v Maďarsku je piata najnižšia v Európskej únii. Orbán podľa ich vyjadrení za päť rokov zničil právny štát, demokraciu a vzájomnú toleranciu, pričom zdravotníctvo neskolabovalo iba kvôli tomu, že v ňom pracujú čestní ľudia.