Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Opozícia protestuje proti vláde Viktora Orbána, chce európske Maďarsko

Niekoľko tisíc Maďarov sa v nedeľu 16. septembra 2018 popoludní zhromaždilo na budínskom Námestí Józsefa Bema v Budapešti, aby vyjadrili svoj nesúhlas s politikou vlády premiéra Viktora Orbána. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Protest je reakciou na stredajšie schválenie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Budapešť 16. septembra (TASR) – Niekoľko tisíc Maďarov sa v nedeľu popoludní zhromaždilo na budínskom Námestí Józsefa Bema v Budapešti, aby vyjadrili svoj nesúhlas s politikou vlády premiéra Viktora Orbána. Pod heslom "Maďarsko je viac než iba Orbán". demonštrujú sympatizanti Demokratickej koalície, Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd).

Protest je reakciou na stredajšie schválenie kritickej správy o stave demokracie v Maďarsku poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, čo maďarská opozícia zhodne vníma ako kritiku krokov Orbánovho kabinetu. Strana Jobbik a ochranárska strana LMP sa aj napriek tomu, že Orbánovu vládu takisto ostro kritizujú, k demonštrácii odmietli pridať.

V normálnej demokracii by podľa MSZP vláda mala odstúpiť po hlasovaní, v ktorom europoslanci odsúdili jej činnosť. "Zdá sa, že namiesto toho sa Orbán chystá pritvrdiť a bez zmien ďalej uháňať do priepasti," povedal minulú stredu socialistický europoslanec István Ujhelyi.

Predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány zdôraznil, že Európa si už splnila svoju úlohu. "Túto bitku začal Brusel, ale niet pochýb, že dobojovať ju musíme my Maďari," dodal Gyurcsány.

Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás v reakcii na pripravovaný nedeľňajší protest podotkol, že opozičná akcia prospeje iba premiérovi Orbánovi. "Vždy, keď Ferenc Gyurcsány zorganizoval proti niečomu protest, tak dosiahol rast popularity vlády. Aj teraz rátam s takýmto vývojom," dodal predstaviteľ maďarskej vlády.

Jobbik k správe prijatej v Štrasburgu vyhlásil, že Maďarsko padlo za obeť mocenskej arogancii, politike bez kompromisov a bezbrehému hladu po peniazoch zo strany Fideszu. Správa o stave Maďarska nehovorila o prisťahovalectve, o Sorosovi, ani o hraničných zábranách, ako sa to snaží prezentovať Orbánova vláda, ale kritizuje stav právneho štátu a demokracie v Maďarsku, zdôraznil Jobbik.

Podľa LMP za vzniknutú situáciu nesie zodpovednosť výhradne Orbán a vládny Fidesz, prípadné odňatie hlasovacieho práva Maďarsku v orgánoch EÚ by ale za hriechy vlády a premiéra trestalo maďarských občanov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)