Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Opozícia sa zaviazala, že zvrhne vládu premiéra Bhattaráího

Foto: TASR/AP

Bhattaráího oponenti tvrdia, že predseda nepálskej vlády stratil legitimitu, keď tento týždeň vypršalo funkčné obdobie Ústavodarného zhromaždenia bez toho, aby zákonodarný orgán vypracoval novú ústavu.

Káthmandu 30. mája (TASR) - Nepálske opozičné strany dnes vyhlásili, že začali spolupracovať s cieľom zvrhnúť vládu premiéra Báburáma Bhattaráího, ktorý podľa ich názoru nemá morálne právo ani legálny nárok na to, aby zostal naďalej pri moci. Informovala o tom agentúra AP.

Popredný člen Nepálskeho kongresu Ardžun Narsingh spresnil, že jeho strana spolu s ďalšími 14 politickými subjektmi, zvolenými do súčasného parlamentu, sa dohodli na usporadúvaní protestov a demonštrácií. Chcú tak donútiť Bhattaráího, aby podal demisiu.

Bhattaráího oponenti tvrdia, že predseda nepálskej vlády stratil legitimitu, keď tento týždeň vypršalo funkčné obdobie Ústavodarného zhromaždenia bez toho, aby zákonodarný orgán vypracoval novú ústavu. Parlament bol preto v nedeľu 27. mája rozpustený.

Bhattaráí následne oznámil, že povedie dočasnú vládu, ktorá by mala fungovať až do nových parlamentných volieb. Tie chce premiér vypísať na november.

Narsingh uviedol, že opozícia síce nevidí v budúcich voľbách problém, avšak nechce, aby ich organizovala Bhattaráího vláda.