Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Opozičná PiS vyzvala na zosadenie R. Sikorského z postu predsedu Sejmu

Radoslaw Sikorski Foto: TASR/AP

Predseda PiS Mariusz Blaszczak povedal, že tieto poznámky "absolútne skompromitovali" Sikorského.

Varšava 22. októbra (TASR) - Poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) dnes vyzvala na zosadenie Radoslava Sikorského z funkcie predsedu Sejmu po jeho nedávnych poznámkach, ktoré zverejnil americký spravodajský portál Politico.

Tento portál citoval 19. októbra Sikorského, ktorý naznačil, že sa ruský prezident Vladimir Putin údajne už v roku 2008 pokúsil zatiahnuť Poľsko do rozdelenia si Ukrajiny.

Predseda PiS Mariusz Blaszczak povedal, že tieto poznámky "absolútne skompromitovali" Sikorského.

R. Sikorski bol ministrom zahraničných vecí Poľska od roku 2007 až do minulého mesiaca, kedy sa stal predsedom dolnej komory parlamentu.

Predseda Sejmu, ktorý bol dlhý čas aj favoritom na post šéfa európskej diplomacie, sa v utorok najskôr ohradil proti dezinterpretácii jeho slov a ušiel pred novinármi. Po niekoľkých hodinách sa však predstaviteľom médií ospravedlnil s tým, že to, čo povedal, na vlastné uši nepočul, že ho zradila pamäť, že predmetný návrh neodznel pri bilaterálnej schôdzke Putina s Tuskom vo februári 2008 v Moskve, ale o niekoľko mesiacov neskôr na summite NATO v Bukurešti, na ktorom sa však Donald Tusk nezúčastnil. Informovala o tom poľská spravodajská televízia TVN24.