Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Opoziční kandidáti priznali porážku v komunálnych voľbách na Kube

Hildebrando Chaviano sa rozpráva s novinármi po prehratých komunálnych voľbách v nedeľu 19. apríla 2015 v Havane na Kube. Foto: TASR/AP/Desmond Boylan

Vo voľbách mali príležitosť stať sa prvými zvolenými predstaviteľmi v krajine nepatriacimi do komunistickej strany za štyri desaťročia.

Havana 20. apríla (TASR) - Dvaja disidentskí kandidáti priznali v nedeľu porážku v komunálnych voľbách na Kube, v ktorých mali príležitosť stať sa prvými zvolenými predstaviteľmi v krajine nepatriacimi do komunistickej strany za štyri desaťročia.

Hildebrando Chaviano and Yuniel López, ktorých podľa kubánskej volebnej legislatívy zaradili na kandidátku pre ich obvody v Havane hlasovaním na nominačných stretnutiach susedia, dúfali v získanie dvoch z 12.589 kresiel v 168 miestnych radách, o ktorých sa rozhodovalo, informovala agentúra AP.

Obaja však uznali, že nemajú nádej na víťazstvo po predbežných výsledkoch, podľa ktorých Chaviano skončil na poslednom zo štyroch miest vo svojom obvode, pričom Lópezov provládny oponent dostal dvakrát viac hlasov než opozičný uchádzač.

Chaviano (65) je nezávislý novinár a López (26) nezamestnaný člen disidentskej politickej strany.

Yuniel López sa rozpráva s novinármi po prehratých komunálnych voľbách v nedeľu 19. apríla 2015 v Havane na Kube.
Foto: TASR/AP/Desmond Boylan


Víťazstvo niektorého z nich by bolo symbolicky významné. Podľa pozorovateľov poukazuje fakt, že sa dostali cez prvé kolo nominačného hlasovania, na snahu vlády ukázať aspoň navonok zmiernenie kontroly politického systému jednou stranou po vlaňajšom historickom oznámení prezidentov Baracka Obamu a Raúla Castra o úmysle obnoviť diplomatické vzťahy po 50 rokoch nepriateľstva.

"Hlasovanie bolo čisté. Sčítanie bolo čisté. Ľudia nechcú zmenu. Stále chcú revolúciu," povedal Chaviano. Voľby však aj tak považuje za úspech. "Ľudia teraz vedia, kto sme," citovala ho agentúra Reuters.

López sa sťažoval na to, že stúpenci vlády vyvíjali tlak na obyvateľov jeho štvrte, aby hlasovali proti nemu. Napriek tomu pre AP povedal, že je veľmi spokojný, keď vidí, že ho ľudia napriek kampani proti jeho osobe podporujú.

Sčítanie hlasov vo štvrti, kde kandidoval Chaviano, sledoval nezvyčajne vysoký počet obyvateľov, z nich takmer všetci boli naklonení provládnym kandidátom. Po oznámení o sčítaní hlasov sa zhromaždili s prorevolučnými sloganmi na podporu exprezidenta Fidela Castra.

Narciso Viera, a 71-ročný dôchodca v bývalý robotník, pre amerického reportéra povedal, že hlasoval proti Chavianovi, pretože je "kontrarevolucionár platený mnohé roky vašou vládou".

Stúpenci Julia César Chaldrana, ktorý porazil Lopeza,pochodovali vo svojej štvrti, spievali hymnu a kričali "Nech žije revolúcia!" či "Nech žije Fidel!"