Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Opoziční kandidáti v KDR hlásia chaos a nezrovnalosti počas volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novinári AFP hlásili oneskorenia a iné problémy vo volebných miestnostiach v mestách Goma, Beni, Lubumbashi a Tshikapa.

Kinshasa 20. decembra (TASR) - Opoziční prezidentskí kandidáti v Konžskej demokratickej republike (KDR) hlásia chaos a nezrovnalosti vo volebných miestnostiach počas stredajších volieb. V africkej krajine sa súbežne konajú prezidentské, parlamentné aj komunálne voľby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Panuje tam totálny chaos, vôbec to nie je zorganizované... Čakáme, kým všetci voliči odvolia, inak tieto voľby nebudeme akceptovať," povedal po odovzdaní hlasu v hlavnom meste Kinshasa opozičný kandidát Martin Fayulu.

"Tieto voľby sú plné nezrovnalostí... Pokiaľ zistíme, že tieto nezrovnalosti sú veľké, nebudeme akceptovať, že obyvatelia si nemôžu vybrať svojich lídrov," uviedol ďalší opozičný kandidát Denis Mukwege, ktorému v roku 2018 udelili spoločne s irackou aktivistkou za ľudské práva Nádjou Múrádovou Nobelovu cenu mieru. Ocenili ich vtedy za úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň vo vojnách a ozbrojených konfliktoch.

"Dopoludnia sme vo volebných miestnostiach videli mnoho nezrovnalostí," uviedol podnikateľ a bývalý guvernér Moise Katumbi, ktorý je považovaný za hlavného kandidáta opozície.

Novinári AFP taktiež hlásili oneskorenia a iné problémy vo volebných miestnostiach v mestách Goma, Beni, Lubumbashi a Tshikapa. Niekoľko ľudí im tiež povedalo, že na odvolenie čakali v radách hodiny.

Úradujúci prezident Félix Tshisekedi sa v týchto voľbách uchádza o znovuzvolenie, pričom k moci sa dostal po voľbách v roku 2018, ktorých výsledky ostro napadol jeho súper Fayulu.

Voliči si v týchto voľbách volia hlavu štátu. Zároveň rozhodujú o obsadení 500-členného parlamentu a 26 provinčných parlamentov, a po prvýkrát na základe novej ústavy zvolia členov približne 300 obecných zastupiteľstiev.