Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Opoziční poslanci využili prvé interpelácie na paľbu Sobotku

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Sobotka v odpovedi uviedol, že dodal lustračné potvrdenia všetkých kandidátov na ministerské posty s výnimkou Babiša a tých, na ktorých sa to kvôli nízkemu veku nevzťahuje.

Praha 6. februára (TASR) - Nový český premiér Bohuslav Sobotka dnes vôbec po prvý raz čelil na pôde parlamentu interpeláciám, počas ktorých opozičná Občianska demokratická strana (ODS) vytiahla na neho zbrane najsilnejšieho kalibru. Napísal to internetový server iDNES.cz.

Poslanec Marek Benda sa predsedu vlády ČR spýtal, či pred vymenovaním vlády zaslal na Pražský hrad i lustračné potvrdenie lídra hnutia ANO a nového ministra financií Andreja Babiša.

Sobotka v odpovedi uviedol, že dodal lustračné potvrdenia všetkých kandidátov na ministerské posty s výnimkou Babiša a tých, na ktorých sa to kvôli nízkemu veku nevzťahuje. "Taká je realita," vyhlásil premiér. Babiš sa súdi so slovenským Ústavom pamäti národa, podľa ktorého v minulosti spolupracoval s bývalou Štátnou bezpečnosťou, čo však líder hnutia ANO popiera.

Babiša a jeho pôsobenia na čele rezortu financií sa týkali aj ďalšie interpelácie opozičných poslancov - exministra poľnohospodárstva Petra Bendla (ODS), jeho straníckej kolegyne Miroslavy Němcovej, či exministra financií Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ďalší poslanec ODS Adolf Beznoska položil premiérovi otázku, či vyvodí osobnú politickú zodpovednosť v prípade, že sa preukáže, že pri predaji 45 percent akcií ťažobnej spoločnosti OKD došlo k poškodeniu štátu o 3,4 miliardy korún. Sobotka bol od roku 2002 ministrom financií v niekdajšej koaličnej vláde ČSSD, KDU-ČSL a Únie slobody, ktorá balík akcií OKD predala za 4,1 miliardy korún.

Sobotka v reakcii na Beznoskovu otázku okrem iného konštatoval, že chybou bola strata majoritného podielu štátu v OKD ešte počas vlád ODS v 90. rokoch. "Štát za 51 percent akcií nedostal ani korunu," poznamenal premiér a netajil prekvapenie nad tým, že to polícia nevyšetruje. Súčasne ODS odporučil, aby sa s ďalšími otázkami v tejto veci obrátila na svojho podpredsedu Evžena Tošenovského, ktorý bol v rokoch 2005-2009 členom Dozornej rady OKD a dostal od vedenia spoločnosti odmenu vo výške päť miliónov korún.