Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Opozičnú peruánsku líderku Fujimoriovú prepustili z väzenia

Peruánska opozičná líderka Keiko Fujimoriová. Foto: TASR/AP

Súd v Peru nariadil podľa agentúry DPA Fujimoriovej prepustenie pod podmienkou, že zaplatí kauciu, raz mesačne sa bude hlásiť príslušným úradom a neopustí svoju rezidenciu.

Lima 5. mája (TASR) - Peruánsku opozičnú líderku Keiko Fujimoriovú prepustili v pondelok po troch mesiacoch z preventívnej 15-mesačnej väzby, do ktorej ju poslal súd v januári v súvislosti s korupčnou kauzou spojenou s brazílskou stavebnou firmou Odebrecht. Informovala o tom agentúra AFP.

Fujimoriová, ktorá bola prepustená na kauciu 70.000 peruánskych sol (približne 19.146 eur), opúšťala ženskú väznicu na juhu hlavného mesta Peru Lima v ochrannom rúšku zakrývajúcom nos a ústa a v bielych rukaviciach. Na Twitteri predtým napísala, že ešte skôr než sa vráti domov, pôjde z väzenského zariadenia priamo na testovanie na prítomnosť nového koronavírusu.

Súd v Peru nariadil podľa agentúry DPA Fujimoriovej prepustenie pod podmienkou, že zaplatí kauciu, raz mesačne sa bude hlásiť príslušným úradom a neopustí svoju rezidenciu. Povolené nemá kontaktovať svedkov ani spoluobvinených. Dôkazy, ktoré predložil proti Fujimoriovej verejný prokurátor, neboli podľa rozhodnutia súdu dostačujúce.

Líderku opozície obvinili z prijatia 1,2 milióna dolárov od stavebného konglomerátu Odebrecht, ktoré boli použité na ilegálne financovanie jej neúspešnej prezidentskej kampane v roku 2011. Spoločnosť priznala, že poskytla finančné prostriedky peruánskym politikom a podplácala štyroch bývalých peruánskych prezidentov.

Fujimoriová je dcérou bývalého autoritárskeho prezidenta Alberta Fujimoriho. Toho v minulosti odsúdili za podiel na vraždách 25 ľudí počas jeho desať rokov trvajúcej vlády, ktorá sa skončila v roku 2000.