Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Opozičný vodca Alexej Navaľnyj požiadal o predčasné prepustenie z basy

Alexej Navaľnyj reční po príchode do Moskvy pred stúpencami, ktorí ho čakali na železničnej stanici. Foto: TASR/AP

Navaľného právnici podali žiadosť o predčasné prepustenie z väzby, aby sa ich klient mohol zúčastniť na Nemcovovom utorkovom pohrebe.

Moskva 2. marca (TASR) - Uväznený ruský opozičný vodca Alexej Navaľnyj požiadal o predčasné prepustenie z väzby, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe zavraždeného politika Borisa Nemcova. Oznámila to dnes agentúra AP, citujúc jeho hovorkyňu.

Navaľného právnici podali žiadosť o predčasné prepustenie z väzby, aby sa ich klient mohol zúčastniť na Nemcovovom utorkovom pohrebe. Navaľného odsúdili 20. februára na 15 dní väzenia vo veci šírenia letákov zvolávajúcich na protest.

Nemcova zastrelili v piatok neďaleko moskovského Kremľa. Mnohí opoziční predstavitelia vraždu vnímajú ako odplatu za jeho ostrú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. V súvislosti s vraždou nezatkli zatiaľ nijaké podozrivé osoby.

Federálni vyšetrovatelia, ktorí podliehajú priamo Putinovi, vypísali odmenu tri milióny rubľov (približne 45.000 eur) za informácie o Nemcovovej smrti. Smútočného pochodu sa v nedeľu v Moskve zúčastnilo podľa polície 21.000 ľudí.

Nemcov zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom následníkovi. Neskôr sa stal ostrým kritikom Putinovho režimu.