Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán:Americkí demokrati žili v umelom liberálnom svete,Trump to zmení

Na kombosnímke Donald Trump (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Od víťazstva republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách očakáva predseda maďarskej vlády Viktor Orbán úplnú zmenu maďarsko-amerických vzťahov.

Budapešť 11. novembra (TASR) - Od víťazstva republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách očakáva predseda maďarskej vlády Viktor Orbán úplnú zmenu maďarsko-amerických vzťahov. V pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth rádió predseda vlády povedal, že pokusy o politickú spoluprácu s doterajšou demokratickou vládou USA stále stroskotali.

"Hospodárske a bezpečnostné vzťahy so Spojenými štátmi máme stále silné, avšak politická spolupráca s demokratickou washingtonskou vládou stroskotala. Tá totiž žila v 'umelom liberálnom svete', uvažovala ideologicky, chcela vyvážať do sveta demokraciu podľa vlastného ponímania demokracie, pritom podporovala prisťahovalecké procesy," formuloval Orbán.

Maďarský premiér vyjadril presvedčenie, že sa situácia zmení. "Svet s novým americkým prezidentom bude lepším miestom. Máme na to veľkú šancu," zdôraznil.