Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Viktor Orbán môže stratiť svoju moc, píše Népszava

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Minister úradu vlády v poslednom čase kritizoval viaceré Orbánove slabiny.

Budapešť 23. apríla (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán už sčasti prišiel o svoju moc, domnievajú sa viacerí členovia vládnucej strany Fidesz. Nespokojní v strane však nemajú za Orbána alternatívu, pretože premiér vždy dbal o to, aby mu nikto neprerástol cez hlavu, píše dnešné vydanie ľavicového denníka Népszava.

Aj napriek tomu mnohí za možného nástupcu premiéra považujú ministra riadiaceho úrad vlády Jánosa Lázára, ktorého ministerstvo je "štátom v štáte". Lázára sa obávajú aj jeho kolegovia ministri a podľa denníka je zrejmé, že tento minister si voči Orbánovi dosť dovoľuje.

Lázár napríklad kritizoval premiérov pozitívny postoj k futbalu a jeho financovaniu, keď povedal, že v profesionálnom športe nemajú čo hľadať štátne peniaze. Premiér už totiž dávnejšie vyhlásil, že by chcel byť takým predsedom vlády, ktorý urobí čo najviac pre rozkvet maďarského futbalu. Proti tomuto odhodlaniu doposiaľ nikto v strane nič nenamietal.



Minister úradu vlády v poslednom čase kritizoval viaceré Orbánove slabiny, pričom napádal ľudí a záležitosti, v ktorých je premiér zraniteľný, konštatovali noviny Népszava.

Členom Fideszu sa nepáči ani to, že Lázár zaviedol pravidelné týždenné tlačové konferencie, ktoré viacerí považujú za jeho prejav túžby po moci. Niektorí sa domnievajú, že Lázára si ako nástupcu vyhliadol sám Orbán pre prípad, že by musel odstúpiť - a práve preto si minister môže toľko dovoliť. Denník poznamenáva, že Lázár nie je jediným mocenským centrom vo Fidesze, ale určite najsilnejším.