Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Duch doby je Maďarom nakolonený aj za hranicami, myslí si Orbán

Viktor Orban na summite 14.3.2013. Foto: TASR/AP

Viktor Orbán zdôraznil, že predpokladom toho je nepodľahnúť falošným profétom, neumožniť, aby Maďarov ovládla móda agresívneho, internacionalistického videnia.

Berehovo/Budapešť 26. apríla (TASR) - Čas pracuje pre maďarský národ, žijúci na území ôsmich krajín, "čas je na našej strane, duch doby poháňa našu loď", vyhlásil dnes v Berehove na Zakarpatskej Ukrajine maďarský premiér Viktor Orbán.

Súčasne podľa agentúry MTI dodal, že predpokladom toho je nepodľahnúť falošným profétom, neumožniť, aby Maďarov ovládla "móda agresívneho, internacionalistického videnia". Zdôraznil, že duch doby, ktorý znižuje význam hraníc a v mene európskej kultúry ich jednoducho prekračuje, pomáha Maďarom.

"My, Maďari, sme preto za Európu, Európu národov a iba za ňu. Stojíme proti akémukoľvek modernému vydaniu 'Sovetskeho sojuzu'," cituje premiérove slová maďarská tlačová agentúra.

Počas dnešnej jednodňovej návštevy regiónu Viktor Orbán podpísal v meste, ktoré bolo v rokoch 1918-38 súčasťou Česko-Slovenska, dokument o podpore Budapešti pre tamojšiu maďarskú vysokú školu. Toto vzdelávacie zariadenie nesie meno Františka II. Rákociho (1676-1775), rodáka z obce Borša, ležiacej dnes na území Trebišovského okresu na východnom Slovensku, vodcu neúspešného protihabsburského povstania (1703-1711).

Vysoká škola v Berehove má pomôcť objavovať maďarské talenty

Hosť z Budapešti tu v príhovore konštatoval, že maďarská kultúra a história dostáva charakter celku iba prostredníctvom kultúr a histórie maďarských komunít v rôznych krajinách. Poznamenal, že sú potrebné inštitúcie, ktoré umožnia kvalitné vzdelávanie mladých ľudí a objavovanie maďarských talentov, čoho príkladom je, ako zdôraznil, aj maďarská vysoká škola v Berehove.

Viktor Orbán vo vystúpení vyzdvihol aj význam zomknutia namiesto rozkolu a sebaúcty namiesto malomyseľnosti národa, čo umožňuje podľa jeho slov dosiahnuť veľké veci.

Korene Maďarov v Karpatskej kotline sú spoločné, preto bude vždy omnoho silnejšie to, čo ich spája, ako to, čo ich rozdeľuje, uviedol. "Naše ciele nechceme formulovať proti iným," zdôraznil Viktor Orbán a zopakoval vieru v program cezhraničného zjednotenia národa.