Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Proti Orbánovi protestovali v Budapešti stovky ľudí

Na snímke demonštranti na budapeštianskom Univerzitnom námestí. FOTO TASR/Ladislav Vallach

Demonštráciu inicioval bývalý maďarský premiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány.

Budapešť 6. septembra (TASR) - Vláda Viktora Orbána by sa mala postaviť na stranu mieru a celistvosti Ukrajiny, vyhlásil dnes v Budapešti bývalý maďarský premiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány na protivládnej demonštrácii.

Na proteste proti "skorumpovanému a despotickému systému" premiéra Orbána na budapeštianskom Univerzitnom námestí, na ktoré prišlo niekoľko tisíc ľudí, Gyurcsány zdôraznil, že ak Maďarsko neurobí požadované kroky, tak sa "postaví na stranu agresorov".

Nadchádzajúce októbrové samosprávne voľby označil predseda DK za možnosť nabúrať sebavedomý despotický systém vlády Fideszu. Gyurcsány vyzval k zomknutiu demokratických síl, aby spoločne mohli poraziť Orbána.

Expremiér vyzval občanov, aby nevzdávali boj za slobodu, za Maďarsko a za lepší svet. Podľa jeho slov ak sú nejaké útoky na Maďarsko, tak útočníci nie sú z Berlína, Washingtonu, Londýna, či Paríža, ale tí bývajú "vo vyčačkanom maďarskom parlamente, stojacom na námestí ukradnutom od národa".

Na podujatí pod názvom Druhý deň odporu vystúpili s prejavmi okrem Gyurcsánya aj Csaba Horváth, ktorý je lídrom volebnej kandidátky Maďarskej socialistickej strany (MSZP) pre októbrové voľby do samospráv, a spoločný kandidát ľavice na post primátora Budapešti Ferenc Falus.