Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Orbán: Budúcnosť Európy závisí od vzťahov s Ruskom

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Maďarský premiér nepovažuje Rusov za nepriateľov Európanov.

Moskva 20. februára (TASR) - Budúcnosť Európy závisí od vývoja vzťahov s Ruskom, a preto by mala byť možnosť jeho ekonomickej izolácie odmietnutá. Povedal to maďarský premiér Viktor Orbán, ktorého dnes citovala agentúra RIA Novosti.

Orbán pre ruský denník Kommersant uviedol, že nechce žiť v Európe smerujúcej k novej studenej vojne, ktorá robí z Ruska nepriateľa Európanov. Predseda maďarskej vlády zároveň vyjadril podporu iniciatíve Moskvy ohľadom ekonomickej spolupráce a voľného trhu medzi EÚ a Eurázijskou ekonomickou úniou (EEU).

Orbánove vyjadrenie prichádza po jeho utorňajšom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Budapešti, kde hovorili o bilaterálnej ekonomickej spolupráci. Po schôdzke Orbán uviedol, že Rusko a EÚ musia urýchlene obnoviť dobré vzťahy.

Orbán označil rokovania s Putinom za úspešné. "Bezpečnosť tohto regiónu nie je možné vytvoriť 'proti Rusku'. Dobrým východiskom je dohoda o prímerí z Minska," povedal Orbán, podľa ktorého dobré vzťahy s Ruskom sú záujmom Európy.