Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Orbán chce, aby emócie voči rómom po vražde psychologičky utíchli

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Vražda 25-ročnej policajnej psychologičky pobúrila rómov i nerómov.

Budapešť 23. júla (TASR) – Bolo by dobre, keby emócie, ktoré prirodzeným spôsobom vzbĺkli voči Rómom kvôli vražde policajnej psychologičky Kati Bándyovej, sa čo najskôr utíšili a keby sa dalo vrátiť k vecnému riešeniu existujúcich problémov. Povedal to dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán po schôdzke s vedením Celoštátnej rómskej samosprávy (ORÖ).

Ako uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, predseda ORÖ Flórián Farkas vyhlásil, že vražda pobúrila Nerómov aj Rómov. ORÖ podľa jeho slov vyjadruje sústrasť rodine zavraždenej 25-ročnej ženy a súčasne prosí, aby spoločnosť kvôli tomuto činu neodsudzovala maďarských Rómov ako celok.

Orbán zdôraznil, že celé Maďarsko stojí na strane rodičov obete a vyjadril im svoju sústrasť. "Tento prípad potvrdzuje správnosť krokov vlády, ktorá sprísnila trestný zákonník," konštatoval premiér.

Policajnú psychologičku, ktorú zavraždili 8. júla nadránom v Pécsi, pochovajú dnes v Szekszárde v úzkom rodinnom kruhu.

V Pécsi sa bude konať "tichý fakľový pochod" extrémistov s podporou opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorí aj napriek výslovnej žiadosti rodiny Bándyovej budú protestovať proti rómskej kriminalite a  požadovať obnovenie hrdelného trestu.

Proti pochodu extrémistov organizujú občianske združenia prostredníctvom sociálnej siete Facebook demonštráciu, ktorá sa bude konať tiež v Pécsi.

Podozrivého páchateľa Lászlóa P. zadržala polícia 18. júla. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe.