Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán chce odmietaním migrantov zvrátiť odliv priaznivcov Fideszu

Viktor Orban ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyhláseniami o tom, že Maďarsko nemá záujem o prisťahovalcov, chce zvrátiť odliv priaznivcov Fideszu, povedal v komerčnej televízii ATV politológ Gábor Török.

Budapešť 14. januára (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyhláseniami o tom, že Maďarsko nemá záujem o prisťahovalcov, chce zvrátiť odliv priaznivcov Fideszu, povedal dnes v komerčnej televízii ATV politológ Gábor Török.

"Nie náhodou zazneli slová Viktora Orbána o prisťahovalcoch práve teraz, pretože v poslednom období výrazne klesla podpora vládnej strany Fidesz. Premiér sa sústreďuje na to, aby zachoval tábor svojich priaznivcov," konštatoval politológ.

Ministerského predsedu vedie k týmto vyjadreniam vnútropolitický zámer: snaží sa ulahodiť táboru voličov, domnieva sa Török. "V takejto situácii musí Orbán otvoriť konfliktnú diskusiu ideologického charakteru," zdôraznil politológ s poznámkou, že môže to byť úspešné, lebo v Maďarsku je silný odpor voči cudzincom.

Orbán v nedeľu po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov pre maďarskú verejnoprávnu televíziu vyhlásil, že Maďarsko nemá záujem o prisťahovalcov a že by bolo v Európskej únii potrebné zmeniť migračnú politiku.

Doterajšia politika únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala podľa Orbána nepoužiteľnou a prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. Jeho slová vyvolali vlnu ostrej kritiky v Maďarsku, ale i v zahraničí.