Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán chce politicky zavraždiť opozíciu, tvrdí expremiér Gyurcsány

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Týmito slovami reagoval dnes predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány na správu, že vládna strana Fidesz iniciuje pozastavenie poskytovania štátnej podpory DK.

Budapešť 26. mája (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán chce v politickom slova zmysle zavraždiť opozičnú Demokratickú koalíciu (DK). Týmito slovami reagoval dnes predseda DK a expremiér Ferenc Gyurcsány na správu, že vládna strana Fidesz iniciuje pozastavenie poskytovania štátnej podpory DK, pretože považuje zamestnávanie Gyurcsányovej firmy Európskou komisiou za skrytú stranícku podporu.

Gyurcsány podľa agentúry MTI dnes v Bruseli vyhlásil, že sa to premiérovi nepodarí a tvrdenia Fideszu označil za absurdné. Podľa jeho slov v uplynulých rokoch podporil DK z vlastných peňazí. Dodal, že premiérovi a jeho strane nie je nič do toho, akým spôsobom minie svoje zdanené a zákonné príjmy.

Jeho manželka Klára Dobrevová, ktorá je generálnou riaditeľkou spoločnosti Altus Zrt., už avizovala žalobu na Orbána.

Denník Napi Gazdaság pripomenul, že Gyurcsányova spoločnosť Altus vyhrala tender na kontrolu využívania rozvojových fondov Európskej únie v Maďarsku.

V parlamentnej frakcii Fideszu vnímajú toto poverenie zo strany EÚ jednoznačne ako skrytú stranícku podporu DK, preto iniciujú, aby poskytovanie podpory tejto strane z maďarského štátneho rozpočtu pozastavili.

Orbán minulý týždeň v Štrasburgu povedal, že je jasné, že peniaze z EÚ pôjdu firme, ktorá tieto prostriedky použije na stranícke ciele.