Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán chce, aby páchatelia pedokriminality nemohli dostať milosť

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán tým reagoval na polemiku, ktorú vyvolala milosť udelená prezidentkou Katalin Novákovou bývalému zástupcovi riaditeľa detského domova Endremu K.

Budapešť 9. februára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok oznámil zámer presadiť zmenu v ústave, ktorá odsúdeným zneužívateľom detí znemožní získať milosť.

Orbán tým reagoval na polemiku, ktorú vyvolala milosť udelená prezidentkou Katalin Novákovou bývalému zástupcovi riaditeľa detského domova Endremu K. Ako informovala agentúra AFP, Endre K. pomáhal kryť svojho šéfa, ktorý v domove sexuálne zneužíval deti a mladistvých.

Viaceré z obetí odsúdili Novákovej rozhodnutie prijaté ešte vlani v apríli - v predvečer návštevy pápeža Františka v Maďarsku - a zverejnené minulý týždeň spravodajským serverom 444.

Proti udeleniu milosti Endremu K. protestovali všetky opozičné strany, pričom väčšina z nich vyzvala Novákovú – členku nacionalistickej Orbánovej strany Fidesz a blízku spojenkyňu premiéra –, aby odstúpila. Na piatok je naplánované zhromaždenie pred prezidentským palácom.

Orbán sa vo štvrtok v statuse na sieti Facebook priamo nevyjadril ku kontroverzii, ale povedal, že pre pedofilov by nemala existovať žiadna milosť. Dodal, že v mene vlády predložil ústavný dodatok, ktorý má znemožniť omilostenie páchateľa trestného činu spáchaného na maloletom dieťati.

V reakcii na narastajúcu kritiku Nováková v utorok zdôraznila, že nenávidí pedofíliu. Za udelenie milosti sa však neospravedlnila. Deklarovala, že verejné pobúrenie, ktoré jej rozhodnutie vyvolalo, je výsledkom "politickej kampane, ktorá obsahovala mnoho nepravdivých obvinení".

Endre K. bol v roku 2022 odsúdený na tri roky a štyri mesiace väzenia a na ďalších päť rokov mu súd zakázal vykonávať činnosti a povolania súvisiace s maloletými. Vďaka prezidentskej milosti bol z väzenia prepustený a teoreticky sa môže vrátiť aj k svojej profesii učiteľa telesnej výchovy.

Orbán opakovane deklaroval, že chce sprísniť zákony proti zneužívaniu detí.

V roku 2021 Maďarsko zaviedlo zákon proti "propagácii" homosexuality u neplnoletých, pričom uviedlo, že je zameraný na "ochranu detí".

Zákon bol terčom kritiky, a to aj zo strany Európskej únie.