Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán chce zachovať spoluprácu s Ruskom, aj napriek napätej situácii

Viktor Orbán (vľavo) a Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána, je záujmom Maďarska v atmosfére vznikajúcej studenej vojny zostať mimo všetkých konfliktov, ktoré sa netýkajú Maďarska.

Budapešť 9. januára (TASR) - Maďarsko sa aj napriek napätej situácii snaží o to, aby bola zachovaná politická i hospodárska spolupráca medzi Maďarskom a Ruskom, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo verejnoprávnom rozhlase.

V reakcii na otázku týkajúcu sa pripravovanej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej 2. februára a následnej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina premiér povedal, že tieto prípravy sú v rôznych fázach.

"Kým budapeštianska schôdzka s Merkelovou má určený dátum aj tému, Putinova cesta je síce na programe, rozhodnutie však ešte nepadlo. Nie je zatiaľ známy termín, ale ani okruh tém, o ktorých by sa malo rokovať," dodal Orbán s poznámkou, že Putin príde do Budapešti zrejme čoskoro.

Podľa maďarského premiéra záujmom Maďarska je v atmosfére vznikajúcej studenej vojny zostať mimo všetkých konfliktov, ktoré sa netýkajú Maďarska. "Nechceme, aby nás Rusi, ale ani Američania vtiahli do vznikajúcej situácie, ktorá pripomína studenú vojnu," zdôraznil.

Maďarský denník Népszava v utorok napísal, že Putin príde do maďarského hlavného mesta zhruba mesiac po Merkelovej.