Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Orbán do Rakúska na stretnutie s Kurzom cestoval nezvyčajne

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Premiéri budú zrejme hovoriť o migračnej kríze, o rakúskom predsedníctve v Európskej únii v druhej polovici tohto roka, o záležitosti finančných rámcov Únie, o brexite, ale aj o citlivých témach.

Budapešť 29. januára (TASR/Teraz.sk) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v utorok stretne vo Viedni s rakúskym spolkovým kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorý bol zvolený v októbri. Premiér na Facebooku v pondelok zverejnil fotografiu i krátke video z nezvyčajnej cesty do Rakúska rýchlovlakom Railjet.

Maďarský sprievodca sa podľa tohto videozáznamu okrem iného spýtal Orbána cestujúceho prvou triedou, kto je štvrtým pasažierom? Premiér ukázal na svoj ruksak položený na vedľajšom sedadle a odvetil: "To je iba z bezpečnostného dôvodu".



Predseda maďarskej vlády sa podľa spravodajského servera Origo.hu stretne aj s predsedom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem, ktorý sa v decembri ujal funkcie vicekancelára.

Premiéri budú zrejme hovoriť o migračnej kríze, o rakúskom predsedníctve v Európskej únii v druhej polovici tohto roka, o záležitosti finančných rámcov Únie, o brexite, ale aj o citlivých témach, akými sú rozširovanie jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, či úpravy týkajúce sa rodinných prídavkov v Rakúsku, píše Origo.hu.