Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V. Orbán: Druhé oplotenie bude chrániť aj pred veľkou masou migrantov

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér zároveň zopakoval svoj postoj, že s Turkami sa treba dohodnúť.

Budapešť 17. marca (TASR) - Druhá línia zábran na južnej hranici Maďarska so Srbskom, ktorú začali stavať vo februári, zastaví aj prípadnú veľkú masu migrantov prichádzajúcich smerom z Turecka. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán to povedal dnes v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

"V Rakúsku a Nemecku môžu ľudia pokojne spať, pretože Maďari tu postrážia vonkajšie hranice Európy," zdôraznil Orbán v súvislosti s tým, že Turecko čiastočne odstúpilo od migračnej dohody s Európskou úniou.

Premiér zopakoval svoj postoj, že s Turkami sa treba dohodnúť. "Nie je však rozumné, ak sa v otázke bezpečnosti budeme spoliehať výhradne na Turecko, pričom ho budeme neustále podpichovať a kritizovať, že nie je dostatočne demokratické, nemá dobrý politický systém. Takto sa nemôžeme správať," dodal.

Maďarská vláda o posilnení ochrany hraníc rozhodla v polovici februára. Na tento projekt vyčlenila 38 miliárd forintov (122,6 milióna eur). Plot zo žiletkového drôtu pripravujú väzni. Podobne tomu bolo aj v prípade prvej línie oplotenia.

Súčasťou projektu je vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici, kde budú pracovníci Úradu pre občianstvo a prisťahovalectvo (BÁH) preberať od cudzincov žiadosti o azyl. V prvej etape vybudujú túto infraštruktúru s kapacitou 400 ľudí.

Maďarsko dokončilo plot na svojej 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom vlani v septembri.