Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

ORBÁN: Imigranti idúci do Maďarska cez Srbsko sú ekonomickí utečenci

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Premiér Maďarska to povedal dnes v rámci pravidelného piatkového rozhovoru pre maďarský štátny rozhlas.

Budapešť 5. júna (TASR) - Imigranti, ktorí prichádzajú do Maďarska cez Srbsko, nie sú politickými utečencami, ale ekonomickými. Povedal to dnes v rámci pravidelného piatkového rozhovoru pre maďarský štátny rozhlas predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Tí, ktorí na územie Európskej únie vstupujú v Grécku a do Maďarska prichádzajú cez Srbsko, nevstupujú už ako politickí utečenci, pretože neprichádzajú z krajiny, odkiaľ by museli utekať. Musia pochopiť, že rozhodnutie o tom, koho Maďarsko vpustí, musíme urobiť my, Maďari," vyhlásil Orbán.

Dodal, že je pochopiteľné, že niekto uteká z vlastnej krajiny, ak sa cíti ohrozený. "Nech prichádzajú z ktorejkoľvek krajiny, najskôr idú do Grécka, kde už nie sú v ohrození. Odtiaľ pokračujú do pokojného Macedónska, potom do Srbska. V týchto krajinách neexistuje politické prenasledovanie. Do Maďarska prichádzajú z krajín, kde nie sú utečencami a z ktorých nemusia utekať," konštatoval premiér.

Orbán zdôraznil, že každá krajina si musí postrážiť vlastné hranice. Do Maďarska podľa jeho slov prichádzajú v tomto ponímaní iba migranti s vidinou prosperity.

Predseda vlády sa vyjadril skepticky k systému kvót pre utečencov v Európskej únii a kritizoval EÚ za to, že nedovolí členským krajinám vracať prisťahovalcov. Zopakoval svoj dávnejší postoj, že otázku migrantov by mala každá krajina únie riešiť vo vlastnej právomoci. Podotkol, že radikálny postoj v tejto záležitosti majú spolu s Maďarskom aj Holandsko a Veľká Británia.