Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Orbán: EÚ by mala podporovať Erdogana

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Maďarský premiér zdôraznil, že pri posudzovaní vojenskej akcie Turecka v Sýrii treba vychádzať z maďarských národných záujmov.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Európska únia by mala podporovať tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v tom, aby mohol v Sýrii obnoviť mestá, do ktorých by bolo možné vrátiť utečencov. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán to vyhlásil pre komerčnú spravodajskú televíznu stanicu Hír TV.

Premiér zdôraznil, že pri posudzovaní vojenskej akcie Turecka v Sýrii treba vychádzať z maďarských národných záujmov, pretože nejde o konflikt, ktorý by bol ďaleko od Maďarska, a nejde o krajiny, ktoré by pre Maďarsko boli ľahostajné.

"Ankara buď odvezie utečencov do Sýrie, alebo ich pustí smerom do Európy. V druhom prípade masa týchto ľudí príde k južným hraniciam Maďarska," varoval Orbán a dodal, že Únii navrhne, aby radšej dala Turecku peniaze na obnovu miest v Sýrii, kam by mohli vrátiť z Sýrčanov, ktorí utiekli z vlasti.

Ministerský predseda podotkol, že Maďarsko je krajinou v susedstve balkánskej trasy, na ktorej sa v súčasnosti zdržiava 90.000 migrantov a ich počet čoskoro stúpne na 100.000.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach