Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Orbán prejavom v Baile Tušnad začal vyvádzať Maďarsko z EÚ, tvrdí DK

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Základom novej formy zriadenia Maďarska bude štát založený na práci, ktorého charakter nie je liberálny, vyhlásil na letnej univerzite Maďarov Orbán.

Budapešť 29. júla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán začal prejavom, ktorý predniesol v sobotu 26. júla v rumunskom Baile Tušnad na 25. letnej univerzite Maďarov, vyvádzať Maďarsko z Európskej únie.

Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil poslanec EÚ za Demokratickú koalíciu Péter Niedermüller.

"Európska ľudová strana (EĽS) sa musí rozhodnúť, či strpí politiku Fideszu, ktorý odmieta európske hodnoty, tradície a EÚ," zdôraznil poslanec DK, podľa ktorého Orbánov prejav jasne deklaruje, že sa zásadne a vedome obrátil chrbtom tradíciám európskej liberálnej demokracie a európskemu spoločenstvu.

Základom novej formy zriadenia Maďarska bude štát založený na práci, ktorého charakter nie je liberálny, vyhlásil na letnej univerzite Maďarov Orbán. Premiér povedal, že vo svete v súčasnosti prebieha súťaž v tom, kto vytvorí štát, ktorý povedie národ k úspechu.

"Svet sa dnes pokúša pochopiť systémy, ktoré nie sú západné, nie sú liberálne, možno nie sú ani demokraciami, napriek tomu sú úspešné. Hviezdami analýz sú Singapur, Čína, India, Rusko, či Turecko," povedal Orbán.